• Operațiunea a afectat grav spitalul din Jenin, unde au fost probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă, punând în pericol viețle pacienților
  • Peste 600 de palestinieni au fost uciși în timp ce forțele israeliene și-au intensificat raidurile, declară Ministerul palestinian al Sănătății
  • Orașul Tubas și tabăra de refugiați al-Faraa au fost atacate în timpul operațiunii din nordul Cisiordaniei, cea mai mortală de acest gen de la începutul războiului din Gaza

Forțele israeliene s-au retras din orașul Jenin și din tabăra de refugiați din zona ocupată a Cisiordaniei, în urma unei operațiuni majore de nouă zile, conform BBC. Zona, un bastion al militanților și cu o populație civilă de aproximativ 60 000 de persoane, a fost ținta uneia dintre cele mai mari acțiuni ale Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) în Cisiordania din ultimii ani. IDF a declarat că a acționat împotriva terorismului.

Cel puțin 36 de palestinieni au fost uciși , 21 din guvernoratul Jenin, potrivit Ministerului Sănătății palestinian. Majoritatea morților au fost revendicați de grupările armate ca membri ai acestora, dar ministerul spune că printre cei uciși se numără și copii. Un soldat israelian a fost, de asemenea, ucis în timpul luptelor din Jenin.

Victime civile și distrugeri masive în urma confruntărilor din Jenin

Orașul Tubas și tabăra de refugiați al-Faraa au fost, de asemenea, atacate în timpul operațiunii din nordul Cisiordaniei, cea mai mortală de acest gen de la începutul războiului din Gaza din octombrie anul trecut, declanșat de atacul Hamas asupra Israelului.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Sute de soldați din mai multe ramuri ale forțelor de securitate au fost implicați, iar civilii au fost consemnați în casele lor. Utilitățile au fost întrerupte în timp ce armata israeliană se lupta cu militanții la sol și cu atacurile aeriene. Locuitorii taberei Jenin din vestul orașului ies pe străzi pentru prima dată de când IDF și-a început asaltul pe 27 august. Civilii, șocați și epuizați, evaluează pagubele.

Khalid abu Sabeer locuiește într-un apartament la subsol, lângă moschee. Întregul etaj al locuinței sale, spune el, a fost spulberat de o explozie puternică. Armata israeliană era interesată de o peșteră de sub clădire, a spus el, care era acolo de zeci de ani, goală. Forțele de apărare israeliene i-au cerut să plece înainte de a o arunca în aer și casa lui odată cu ea.

Șeful spitalului guvernamental din Jenin, Dr. Wissam Bakr, spune că primele patru zile ale operațiunii israeliene au fost cele mai grele pentru spital din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică și apă.
Spune că se bazează pe generatoare și rezervoare de apă, cu doi nou-născuți și doi pacienți în vârstă pe ventilatoare.

Ce spun Forțele de Apărare ale Israelului

Într-o declarație, IDF a afirmat că în zona Jenin „14 teroriști au fost eliminați, peste 30 de suspecți au fost reținuți, aproximativ 30 de explozibili plantați sub drumuri au fost dezamorsați” în timpul operațiunii.
Acesta a declarat că a dezmembrat, de asemenea, ceea ce a numit „numeroase situri de infrastructură teroristă… inclusiv o instalație subterană de depozitare a armelor situată sub o moschee și un laborator utilizat pentru fabricarea explozivilor” și a eliminat „cantități mari de arme”.

Vineri dimineață, focurile de armă au izbucnit din nou în tabăra de refugiați. BBC scrie că cel puțin opt dintre morți sunt civili, inclusiv o fată de 16 ani.

Peste 600 de palestinieni au fost uciși în timp ce forțele israeliene și-au intensificat raidurile, declară Ministerul palestinian al Sănătății. Israelul afirmă că încearcă să oprească atacurile palestiniene mortale asupra israelienilor din Cisiordania și Israel.

Citește și