• Cinci persoane au fost arestate pentru că au pictat o linie roșie pe strada care duce la Curtea Supremă din Ierusalim.
  • Olaf Scholz îl îndeamnă pe Netanyahu să ia în considerare propunerea de reformă judiciară a lui Herzog.
  • Liderii opoziției se vor prezenta la ora 19.00 pentru o declarație comună.

UPDATE

Protestatarii împotriva retrocedărilor blochează din nou autostrada Ayalon

Sute de protestatari blochează autostrada Ayalon din Tel Aviv pentru cel puțin a treia oară astăzi, după ce au mărșăluit pe strada Kaplan din Piața Habima.

De-a lungul zilei, poliția s-a confruntat în mod repetat cu demonstranții antiguvernamentali care au încercat să blocheze principala arteră, îngreunând traficul în zonă.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE

Manifestanți din Tel Aviv mărșăluiesc

Sute de protestatari împotriva revizuirii sistemului judiciar se îndreaptă în direcția autostrăzii Ayalon din Tel Aviv – care a fost deja blocată de două ori astăzi de manifestanți și evacuată de poliție.

Mulțimea scandează ,,de-mo-crație” în timp ce urmează un grup de toboșari. Demonstranții blochează pentru scurt timp traficul pe principala arteră de circulație, strada Kaplan, în timp ce se deplasează de-a lungul drumului care se intersectează cu rampele de ieșire pentru autostradă.

UPDATE

Netanyahu respinge propunerea lui Herzog ca fiind complet unilaterală

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu lansează noi critici la adresa propunerii alternative de reformă judiciară a președintelui Isaac Herzog, denunțând-o ca fiind ,,complet unilaterală” .

,,Am primit un mandat din partea alegătorilor” , spune el într-o declarație video de la Berlin, referindu-se la planurile guvernului său de reformare a sistemului judiciar, insistând totodată că rămâne deschis la dialog.

UPDATE

,,Va sparge Bibi Israelul? se întreabă Economist pe coperta ultimei ediții

Pe coperta ultimei sale ediții, revista britanică The Economist prezintă un portret al premierului Benjamin Netanyahu în cadrul unui editorial principal care avertizează împotriva planurilor de revizuire judiciară de mare anvergură ale guvernului.

,,Va rupe Bibi Israelul?”, titrează titlul, folosind porecla lui Netanyahu.

Luna trecută, săptămânalul a publicat o caricatură care ridiculiza revizuirea și care îl înfățișa pe Netanyahu lovind cu o bâtă ,,independența judiciară”.

UPDATE

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a trimis o scrisoare colegilor lideri ai coaliției prin care cere să-l concedieze pe procurorul general Gali Baharav-Miara, susținând că ea „slujește calider de facto a opoziției”

Ben Gvir critic Baharav-Miara pentru că s-a opus diferitelor măsuri propuse de guvernare de dreapta, acuzând-o că „de obicei nici măcar nu se deranjează să vorbească cu miniștrii” în prealabil și că nu pre s-a comportat similar înituluce gull.

„Sunt conștient de dificultatea legală de a o concedia, dar prejudiciul pe care procurorul general îl provoacă în fiecare zi în care rămâne în rolul ei este incomensurabil” , acuză Ben Gvir, care conduce partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit.

UPDATE

Șeful Muncii, Michaeli: Coaliția împinge Israelul spre un ,,război civil” prin revizuirea sistemului judiciar

Alături de alți patru șefi de partide de opoziție, liderul laburist Merav Michaeli acuză coaliția că împinge Israelul spre un ,,război civil” prin hotărârea lor de a revizui în mod controversat sistemul judiciar.

,,Pe de o parte, ei fac amenințări cu privire la un război civil și, pe de altă parte, împing spre un astfel de război” , spune ea, acuzând coaliția de ,,incitare, minciună, legiferare unilaterală și distructivă și incitare a noastră unii împotriva celorlalți” .

,,Și nu cetățenii sunt cei care fac acest lucru, ci ei – politicienii care se preocupă doar de ei înșiși, de scaunul lor, de corupția lor, pentru care sunt dispuși să ne sacrifice pe toți. „

,,Încetați să mai amenințați și pur și simplu nu ne mai duceți acolo” , spune Michaeli, adăugând că ,,această lovitură de stat este bună doar pentru cei de la putere, cei care vor avea de suferit de pe urma ei sunt în primul rând cetățenii, de dreapta și de stânga”.

UPDATE

Cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au anunţat joi, cu prilejul unei întâlniri avute la Berlin, că doresc să extindă cooperarea în materie de armamente între ţările lor, potrivit Reuters.

Scholz a reafirmat intenţia Germaniei de a achiziţiona sistemul israelian de apărare antiaeriană Arrow 3, un proiect despre care a spus că reprezintă un ‘foarte, foarte mare pas înainte’ în cooperarea dintre cele două ţări.

După întrevedere, cancelarul a subliniat de asemenea că exporturile germane de arme către Israel vor continua. Este clar ,,că vom continua să furnizăm arme Israelului” , a afirmat el.

În trecut, Germania a livrat Israelului mai ales submarine, subvenţionând exporturile cu banii contribuabililor.

Germania consideră securitatea Israelului va fiind o prioritate de vârf a sa ca stat, dată fiind responsabilitatea Germaniei naziste pentru Holocaust în Al Doilea Război Mondial.

Sistemul israelian Arrow 3 urmează să devină parte a unui sistem de apărare antiaeriană european. El formează în prezent cel mai înalt nivel de apărare antirachetă multi-stadială al Israelului şi poate distruge sisteme de armament ofensive la altitudini de peste 100 km.

Nici unul din cei doi prim-miniştri nu a precizat când va fi semnat contractul şi care va fi amploarea sa.

,,Am luat decizia să avansăm. Desigur, vom avansa cât de rapid posibil” , a afirmat Netanyahu.

UPDATE

Ben Gvir cere demiterea procurorului general și își îndeamnă colegii șefi de coaliție să susțină demersul

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, trimite o scrisoare colegilor de coaliție în care solicită demiterea procurorului general Gali Baharav-Miara, susținând că aceasta ,,servește drept liderul actual al opoziției” .

Ben Gvir o atacă pe Baharav-Miara pentru că se opune diferitelor măsuri prezentate de guvernul de dreapta, acuzând-o că ,,de obicei nici măcar nu se obosește să vorbească cu miniștrii” în prealabil și că nu s-a comportat în mod similar în timpul guvernului precedent.

,,Sunt conștient de dificultatea juridică de a o concedia, dar daunele pe care procurorul general le provoacă în fiecare zi în care rămâne în funcție sunt incomensurabile” , acuză Ben Gvir, care conduce partidul de extremă dreapta Otzma Yehudit.

UPDATE

Netanyahu spune că este „atent la ceea ce se întâmplă” pe fondul protestelor anti-revizuire

Premierul Benjamin Netanyahu spune că este atent la protestele împotriva revizuirii sistemului judiciar din Israel.

,,Sunt atent la ceea ce se întâmplă în rândul oamenilor” , a declarat el jurnaliștilor israelieni, ,,dar trebuie să aducem ceva care să corespundă mandatului pe care l-am primit și vom face acest lucru în mod responsabil” .

Netanyahu consideră, de asemenea, că propunerea de reformă judiciară a președintelui Isaac Herzog este „o mare oportunitate ratată”.

,,Ceea ce a fost adus în fața președintelui din partea coaliției cu privire la numirea judecătorilor includea un cadru în două etape – o reparație imediată într-o anumită măsură și apoi un echilibru ulterior” , continuă el. ,,Președintele a auzit aceste lucruri și le-a dat la o parte, din păcate” .

În ceea ce privește întâlnirea sa cu cancelarul german Olaf Scholz, Netanyahu spune că ,,cancelarul nu a pus nicio condiție în ceea ce privește relațiile cu Israelul ca urmare a modificărilor judiciare, în special nimic care să aibă legătură cu legăturile de securitate” .

Un oficial de rang înalt care călătorește cu Netanyahu spune că israelienii se așteptau la o confruntare în cadrul întâlnirii cu Scholz, dar aceasta nu a mai avut loc, Netanyahu aducând în discuție lupta legată de remanierea judiciară.

UPDATE

Un general libian afirmă că uraniul dat dispărut de AIEA a fost recuperat

TRIPOLI, Libia – Mai mult de două tone de uraniu natural raportate ca fiind dispărute de către organismul de supraveghere nucleară al ONU în Libia, țară marcată de război, au fost găsite, afirmă un general din estul țării.

Generalul Khaled al-Mahjoub, comandantul diviziei de comunicații a omului forte din estul țării, Khalifa Haftar, a declarat că containerele cu uraniu au fost recuperate ,,la doar cinci kilometri” de locul în care fuseseră depozitate în sudul Libiei și după ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat dispariția lor în cursul zilei de astăzi.

UPDATE

Bilanțul morților a crescut la 4 în raidul israelian din Jenin; 2 au fost identificați ca fiind membri ai grupării teroriste

Ministerul Sănătății al Autorității Palestiniene afirmă că bilanțul raidului israelian din orașul Jenin din Cisiordania se ridică la patru morți.

Mass-media palestiniene îi identifică pe cei uciși ca fiind Yusuf Shreim, 29 de ani, membru al aripii militare a grupării teroriste Hamas, și Nidal Khazem, 28 de ani, membru al Jihadului Islamic Palestinian.

Cel de-al treilea palestinian a fost numit de Ministerul Sănătății al AP ca fiind Omar Awadin, în vârstă de 16 ani. Gradul de implicare al acestuia în confruntări nu a fost imediat clar.

Al patrulea palestinian nu a fost încă identificat, potrivit ministerului.

Cel puțin alte 20 de persoane sunt rănite, dintre care patru grav, potrivit ministerului.

UPDATE

Olaf Scholz îl îndeamnă pe Netanyahu să ia în considerare propunerea de reformă judiciară a lui Herzog

La conferința de presă comună de după întâlnire, cancelarul Olaf Scholz, alături de Benjamin Netanyahu, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile de reformă judiciară ale guvernului israelian, îndemnându-l pe acesta să ia în considerare propunerea președintelui Herzog.

„Independența sistemului judiciar este un atu primordial”, spune el. „Monitorizăm această dezbatere foarte atent”, adaugă el, îndemnând la un consens larg.

Scholz își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea violenței în Cisiordania, spunând că aceasta trebuie să fie abordată de armată, „nu cu o justiție de justițiar fără limite”. De asemenea, liderul german afirmă că Iranului nu trebuie să i se permită să dobândească arme nucleare și, prin urmare, „o soluție diplomatică este prioritatea noastră principală”.

UPDATE

Liderii opoziției se vor prezenta la ora 19.00 pentru o declarație comună

Liderii opoziției anunță că vor face o declarație de presă la ora 19.00, la Tel Aviv.

La eveniment vor fi prezenți liderii partidelor Yesh Atid, Unitatea Națională, Yisrael Beytenu și Ra’am, care au făcut parte din ultimul guvern. Alianța Hadash-Ta’al, care nu este aliniată la niciun bloc, va fi absentă.

O declarație a opoziției nu precizează ce vor discuta oficialii, dar vine în contextul în care liderul Unității Naționale, Benny Gantz, îi cere din nou premierului Benjamin Netanyahu să adopte propunerea de reformă judiciară a președintelui Isaac Herzog ca bază pentru discuții, după ce coaliția a respins-o ieri.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Protestele au început joi dimineața devreme, sute de mii de israelieni fiind așteptați să ia parte la o zi de escaladare a rezistenței față de dictatură” în Israel, în timp ce coaliția condusă de premierul Benjamin Netanyahu a mers mai departe cu o legislație controversată pentru a revizui radical sistemul judiciar și a restrânge puterile Înaltei Curți de Justiție.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a refuzat un compromis propus de președintele Isaac Herzog, menit să rezolve impasul privind reforma judiciară planificată de coaliția de extremă-dreapta a lui Netanyahu, care a declanșat proteste în masă în ultimele săptămâni, relatează The Guardian. 

Președintele israelian Isaac Herzog a dezvăluit propunere în timpul unui discurs televizat, atenționând: „Oricine crede că un război civil, că pierderea de vieți omenești, este o linie pe care nu vom atinge, n-are nici cea mai mică idee. Abisul este aproape de a fi atins”.

Actele de perturbare și de protest au început înainte de răsărit în Israel, demonstranții pictând o linie roșie aprinsă pe strada care duce la Curtea Supremă din Ierusalim, spunând că aceasta simbolizează legătura directă dintre independența instanțelor și libertatea de exprimare.

Poliția a declarat că a arestat cinci persoane pentru vandalizarea proprietății publice.

În fruntea protestelor de la primele ore ale dimineții s-a aflat un grup de rezerviști ai IDF, cunoscut sub numele de Frații în arme”. Un grup de veterani ai marinei a blocat intrarea în portul Haifa.

Un alt grup a înființat un centru de recrutare a armatei” în fața clădirii municipalității din orașul ultraortodox Bnei Brak, spunând: Am venit să transmitem povara recrutării către populația ultraortodoxă, deoarece dacă va exista o dictatură aici, va trebui să venim aici și să recrutăm. Repetăm: fără democrație, nu există armată populară”.

În Rehovot, membrii grupului au început să instaleze saci de nisip în jurul tribunalului magistraturii, declarând că protejează instanțele de atacurile criminalilor care încearcă să dea o lovitură de stat”. De asemenea, un grup de demonstranți a blocat principala autostradă de coastă în apropiere de Beit Yanai, câteva zeci de persoane intrând pe șosea fluturând steaguri israeliene.