• Peste 4.000 de militari, 200 de blindate, 65 aeronave și 160 de cai partiicpă la paradă.
  • Franța conduce grupul de luptă din România, unde a investit 80 milioane euro.
  • Franța are cea mai puternică armată din UE, singura dotată cu arme nucleare.
  • Militarii francezi au executat 10 exerciții în România în ultimele 6 luni.
  • Discursul lui Macron: Vom continua să îi înarmăm pe militarii ucrainieni.

Începe parada militară de la Paris, de Ziua Franței, într-un un an cu totul special, când capitala hexagonului găzduiește Jocurile Olimpice, motiv pentru care autoritățile au denumit tema acestui eveniment Olimpianismul și Armata. Anul acesta, peste 4.000 de militari francezi vor defila pe Bulevardul Foch, una dintre arterele care pleacă de la Arcul de Triumf, deoarece celebrul bulevard Champs-Élysées este blocat de pregătirile care se fac acolo pentru Jocurile Olimpice și cele Paralimpice.

Parada a început cu un moment dedicat celor 80 de ani de la debarcarea din Normandia și, implicit, eliberarea Franței și se va încheia cu un alt moment special dedicat Jocurilor Olimpice care vor avea loc în Franța după 100 de ani. În acest moment, asistăm la parada aeriană. Primul a fost un elicopter Caracal, singurul din Europa care poate fi alimentat în aer. Apoi urmează elicopterele forțelor aeriene, numite elicoptere ușoare. 70% din elicopterele Franței sunt în dotarea forțelor terestre.

Forțele aeriene ale Franței sunt singurele din Europa care dispun de avioane capabile să lanseze bombe nucleare, precum Phoenix și Rafale B. Franța este cea mai puternică țară din Uniunea Europeană, fiind singura cu arme nucleare. Președintele Macron a declarat aseară, într-un mesaj adresat armatei, că Franța va continua să sprijine Ucraina. În acest an, 3 miliarde de euro sunt destinate sprijinirii Ucrainei, iar cel mai important, Franța sprijină alături de Statele Unite securitatea României. Franța are în România un grup de luptă și conduce acest grup de luptă. În ultimii doi ani, a cheltuit 80 de milioane de euro pentru construirea facilităților militare în baza de la Cincu pentru acest grup de luptă.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Anul viitor, Franța va aduce în România o brigadă de 4.000 de militari pentru un mare exercițiu NATO, în care se va simula apărarea României în cazul unui atac din Est. Majoritatea militarilor vor fi din Polonia și Statele Unite. Faptul că Franța este alături de noi, cel mai puternic aliat european al României, spune multe despre relația dintre cele două țări.

În acest moment, vedem un avion de transport. Franța nu prezintă doar echipamente militare, ci le pune și într-un context real. Vedem exact cum s-ar desfășura o misiune completă cu avioane de luptă, avioane de alimentare și avioane de transport. Franța este implicată masiv în securitatea Europei, desfășurând exerciții în peste 14 țări europene în ultimele șase luni. De asemenea, 10 dintre aceste exerciții au avut loc în România, alături de militarii români.

Interoperabilitatea militarilor români a crescut foarte mult în ultimii doi ani, datorită exercițiilor desfășurate de grupul de luptă NATO la Cincu. După momentul aviației, va urma momentul trupelor terestre. Vom vedea de la pompieri, regiment de infanterie și până la un regiment al Legiunii Străine.


Citește și