• Trei zile de festivități au loc în Franța pentru a comemora 80 de ani de la debarcarea Aliaților în Normandia.
  • Sunt prezenți Joe Biden, Regele Charles al III-lea , Justin Trudeau, Olaf Scholz dar și Volodimir Zelenski.
  • Joe Biden stă în Franța 5 zile pentru ceremoniile debarcării și o vizita de stat.

Franța celebrează azi 80 de ani de la debarcarea trupelor Aliate în Normandia, cu trei zile de festivități. Este cea mai mare comemorare consacrată acestui eveniment, conform ministrului de interne, Gerard Darmanin.

Sunt așteptați 25 de de lideri internaționali, precum și veterani care au sosit luni la Deauville.
Președintele american Joe Biden a aterizat în aceasta dimineața și va petrece în Franța 5 zile, ceremoniile din Normandia fiind urmate de o vizită de stat.

Care este programul festivităților ?

Fastuos, este cuvântul potrivit. Printre cei 25 de lideri internaționali invitați se află Joe Biden, care a aterizat déjà la Orly, regele Charles III, cancelarul Olaf Scholz dar și Volodimir Zelenski. Înainte de a se reuni mâine, liderii statelor participante la debarcare aduc fiecare un omagiu soldaților lor, pe plajele unde au debarcat. Emmanuel Macron a dat startul a Plumelec, unde au aterizat parașutiștii francezi.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

O altă ceremonie are loc apoi la Memorialul Britanic din Ver-sur-Mer unde sunt așteptați si 40 de veterani. Vor fi prezenți Regele Carol al III-lea și Regina Camilla alaturi de Emmanuel MAcron.

Canadienii organizează ceremonia la Juno Beach. Prim-ministrul Gabriel Attal este cel care vă reprezenta Franța, alături de Justin Trudeau, premierul Canadei și prințul William pentru a reprezenta coroana britanică. Ceremonia americană are loc la Colleville-sur-Mer în prezenta lui Emmanuel Macron și a președintelui american, Joe Biden.

Ceremonia internațională va avea loc mâine la Omaha Beach în Saint-Laurent-sur-Mer, în prezenta celor 25 de lideri și a peste 200 de veterani americani, majoritatea centenari, care au sosit în Franța cu un charter încă de luni.

Ce se pregătește pentru public ?

În afara de ceremoniile oficiale sunt pregătite reconstituiri și demonstrații, pasioantii de mașini de epocă s-au deplasat în masă în Normandia și vom asista la o defilare, iar printre evenimentele inedite menționez căsătoria unui veteran american care și-a găsit jumătatea perfecta la cei peste 100 de ani și a vrut să organizeze ceremonia pe plaja unde a debarcat în urma cu 80 de ani.

Joe Biden se află în Franța până duminică, este probabil cea mai lunga vizita pe care o face în străinătate. Ce are în program și cum rămâne cu campania sa electorală?

Sunt 5 zile de campanie electorală pe care i le oferă Emmanuel Macron. Este prima sa vizită de stat în Franța și marchează legăturile SUA cu vechiul continent, dar și simbolul puternic al sacrificiilor soldaților americani pentru a salva acest continent răvășit de război în urma cu 80 de ani. O palmă față de izolaționismul și cinismul contracandicdatului sau, Donald Trump.

O ceremonie de bun venit are loc vineri la prânz la Arcul de Triumf din Paris. În cursul după-amiezii, Joe Biden va fi primit la Elysée. Întrevederea va fi urmata de o conferință de presă. O cina de stat sub forma unui banchet este organizata sâmbata la Elysée

Joe Biden va avea și o întrevedere cu Volodimir Zelenski. Președintele ucrainian se va afla și el la Paris unde va susține un discurs în fata Adunării Naționale, dar programul său prevede o primire la Elysée în același moment cu Joe Biden.

Citește și