• Sunt mobilizați 45.000 de polițiști și jandarmi, 20.000 de agenți de securitate și 10.000 de militari.
  • Pentru ceremonia de deschidere, spațiul aerian din jurul Parisului va fi închis pe o rază de 15km.
  • Au fost efectuate 1 milion de investigații administrative care vizează pe oricine ar trebui să aibă o legătură cu JO.

Mașinăria de securitate a Jocurilor Olimpice de la Paris este cea mai importantă implementată vreodată în
Franța într-o perioadă de pace. Polițiștii și jandarmii au fost chemați să asigure o rată de prezență de 100% pe toată durata Jocurilor.

Vor fi 30.000 de polițiști și jandarmi, în medie, în fiecare zi pe străzile capitalei și 45.000 în zilele de vârf, fără să mai vorbim despre mai mult de 20.000 de agenți de securitate mobilizați și 10.000 de militari de la Operațiunea „Sentinelle”, pentru a asigura accesul la ceremonia de deschidere

Prima consecință: din datele dezvăluite de Prefectura de Poliție, este vorba despre o scădere fără precedent a furturilor violente în transportul în comun de la începutul anului, datorită vizibilității forțelor de ordine și creșterii numărului de patrule – 700 zilnic pe durata Jocurilor.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Această pregătire a terenului a fost cuplată cu sosirea primelor întăriri de poliție în Capitală, dar și cu instalarea a aproximativ 44.000 de bariere de securitate, care interzic accesul la anumite zone și complică grav deplasarea în Paris.

Ministrul de Interne demisionar, Gérald Darmanin, a anunțat că au fost efectuate 1 milion de investigații administrative care vizează pe oricine ar trebui să aibă o legătură cu Jocurile Olimpice – angajați ai companiilor de securitate, dar și voluntari, anchete care au dus la excluderea a 4.340 de profiluri suspecte, care s-au soldat și cu depistarea a „257 de radicali islamiști, 181 de membri ai ultra – stângii și 95 de ultra-dreptei.

Cât de îngrijorați sunt organizatorii de Cyber-atacuri?

În 2021, în timpul Jocurilor de la Tokyo, au fost înregistrate 450 de milioane de atacuri. Este „nerealist” să pretinzi că le poți evita pe toate, obiectivul este mai degrabă „să ne asigurăm că majoritatea atacurilor eșuează și că reacționăm rapid și bine la atacurile pe care nu le putem evita pentru a le limita impactul” spun organizatorii, care anticipează și implicarea actorilor statali străini. Primul caz a fost înregistrat ieri, când un agent rus al FSB care intenționa să provoace tulburări în timpul Jocurilor a fost arestat.

Unele personalități sau asociații sunt îngrijorate de o „derivă a securității” care ar putea continua și după JO.

Implementarea tehnologiilor de ultimă oră, în special supravegherea video algoritmică – care exclude recunoașterea facială, dar urmărește să detecteze evenimente „anormale”, fără alte clarificări – se află în centrul preocupărilor mai multor colectivități.

Ceremonia de deschidere va fi cea mai supravegheată?

Va avea cel mai incredibil dispozitiv de securitate conceput vreodată. Mâine, începând cu 18.30, spațiul aerian pe o raza de 150km în jurul Parisului va fi închis. Asta înseamnă că nici un avion nu va putea decola sau ateriza pe aeroporturile din jurul Parisului și nici un avion nu va putea survola aceasta zonă cu o raza de 150km.

Există un foarte mare dispozitiv antidronă, în special cu puști de bruiaj cu distanța de acțiune de mai mulți km. Elicoptere ale armatei vor survola Capitala pe toată perioada ceremoniei.

Citește și