• Poliția se așteaptă ca aproximativ 400.000 până la 600.000 de persoane să participe la demonstrațiile legate de reformele pensiilor lui Emmanuel Macron.
  • Forțele de securitate sunt în alertă pentru cei care provoacă probleme, fiind așteptați aproximativ 1.500 de protestatari anarhiști și radicali la Paris.
  • Manifestațiile de joi vor fi ultimele înainte de o decizie crucială a instanței privind legislația controversată a președintelui francez.

Protestatarii au baricadat joi intrarea în Consiliul Constituțional al Franței cu coșuri de gunoi, în timp ce oamenii au ieșit în străzile din țară din cauza reformelor de pensii ale lui Emmanuel Macron, scrie The Telegraph. Poliția din Franța se așteaptă să participe la aproximativ 400.000 până la 600.000 de persoane la nivel național. Aceasta ar fi mai puțin de jumătate din cele aproape 1,3 milioane atinse în martie, la apogeul protestelor împotriva reformelor, care includ creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Cu toate acestea, „nu este momentul să renunțăm, pentru că la asta se așteaptă Macron”, a spus Johan Chivert, student în regiunea Creuse din Franța. „Trebuie să continuăm și să arătăm oamenilor că sunt împotriva acestei reforme”.

Forțele de securitate sunt în alertă pentru cei care provoacă probleme, fiind așteptați aproximativ 1.500 de protestatari anarhiști și radicali la Paris, în timp ce orașe regionale precum Nantes și Rennes sunt din nou văzute ca fiind expuse riscului de ciocniri. Manifestațiile de joi vor fi ultimele înainte de o decizie crucială a instanței privind legislația controversată a președintelui francez. Consiliul Constituțional urmează să se pronunțe asupra legalității proiectului de lege a pensiilor.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Decizia de vineri a Curții Constituționale va pune capăt procedurilor democratice și constituționale”, a spus Macron reporterilor miercuri într-o călătorie în Olanda, adăugând că dezbaterea publică „va continua, cu siguranță”. Dacă instanța va da undă verde – așa cum miniștrii sunt încrezători în privat că o va face – Macron speră să semneze imediat modificările în lege din Franța, degajând calea pentru ca acestea să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului 2023.

Citește și