• Decizia lui Macron de a nu alege candidatul Noului Front Popular a fost întâmpinată cu furie și amenințări cu destituirea.
  • Într-o declarație publicată luni seara, Elysée a descris discuțiile de vineri și din cursul zilei ca fiind „corecte, sincere și utile”.
  • Macron a anunțat o altă rundă de consultări cu liderii partidelor și politicienii veterani care va începe marți.

Franța a fost aruncată într-un nou haos politic după ce Emmanuel Macron a refuzat să numească un prim-ministru din partea coaliției de stânga care a câștigat cele mai multe locuri parlamentare în alegerile anticipate de luna trecută, scrie The Guardian.

Președintele a sperat că consultările vor scoate din impasul politic cauzat de alegerile care au împărțit Adunarea Națională în trei blocuri aproximativ egale – stânga, centrul și extrema dreaptă – niciunul dintre acestea neavând o majoritate de locuri.

După două zile de discuții cu liderii partidelor și parlamentarilor pentru a ieși din impas și a-i permite să numească un prim-ministru cu sprijin transpartinic, decizia lui Macron de a nu alege candidatul Noului Front Popular a fost întâmpinată cu furie și amenințări cu destituirea.

Recomandări

STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
TRUMP SE VEDE CU MODI
BUCĂTĂRIA CU E-URI
CUM RĂMÂNE CU HUW?
ISRAELUL ATACĂ HEZBOLLAH

Într-o declarație publicată luni seara, Elysée a descris discuțiile de vineri și din cursul zilei ca fiind „corecte, sincere și utile”, dar a afirmat că acestea nu au reușit să conducă la o soluție viabilă.

Un guvern format de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) – care cuprinde Franța Neclintită (LFI), Partidul Socialist (PS), Verzii (EELV) și Partidul Comunist (PCF) – ar duce la un vot imediat de neîncredere și la prăbușirea guvernului, a declarat Macron pentru a-și explica decizia.

„Un astfel de guvern ar avea imediat o majoritate de peste 350 de parlamentari împotriva sa, împiedicându-l efectiv să acționeze”, a adăugat Macron. „Având în vedere opiniile exprimate de liderii politici consultați, stabilitatea instituțională a țării noastre înseamnă că această opțiune nu ar trebui continuată.”

Macron a anunțat o altă rundă de consultări cu liderii partidelor și politicienii veterani care va începe marți. „În acest moment fără precedent al celei de-a cincea Republici, când așteptările poporului francez sunt mari, șeful statului face apel la toți liderii politici să se ridice la înălțimea așteptărilor, dând dovadă de spirit de responsabilitate”, se arată în declarație.

Președintele a adăugat: „Responsabilitatea mea este să mă asigur că țara nu este nici blocată, nici slăbită”.

Citește și