• Potrivit Casei Albe, reuniunea la nivel de lider a Grupului contractual de apărare a Ucrainei va avea loc pe 12 octombrie în Germania.
  • Biden a fost „determinat să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga”.
  • Jeremy Shapiro, de la European Council on Foreign Relations, a declarat pentru FT că Casa Albă, care a fost până acum „sceptică” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, ar putea lua în considerare așa-numitul „model vest-german”.

Într-una dintre ultimele sale decizii de politică externă în calitate de președinte al SUA, Joe Biden ar putea fi de acord să promoveze candidatura Ucrainei la aderarea la NATO în cadrul unei reuniuni între Ucraina și aliații săi, care va avea loc în Germania la sfârșitul acestei luni, anunță Financial Times (FT).

O sursă informată cu privire la discuțiile lui Biden cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Washington săptămâna trecută a declarat pentru FT că au existat „semne timide” că Biden ar putea „fi de acord să promoveze statutul candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO” înainte de a-și părăsi funcția în ianuarie.

Potrivit Casei Albe, reuniunea la nivel de lider a Grupului contractual de apărare a Ucrainei va avea loc pe 12 octombrie în Germania, care a declarat într-un comunicat de presă săptămâna trecută că Biden a fost „determinat să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga”.

Recomandări

IRANUL ATACĂ ISRAELUL
ISRAELUL EVACUEAZĂ OAMENII
TO BE OR NOT TO BE
JOHNSON, DESPRE BOALA REGINEI
CINE CONDUCE BNR
120 DE NOI ACUZAȚII

Jeremy Shapiro, de la European Council on Foreign Relations, a declarat pentru FT că Casa Albă, care a fost până acum „sceptică” cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, ar putea lua în considerare așa-numitul „model vest-german” de aderare la NATO, potrivit căruia Bonn a aderat la alianță în 1955 pentru a-și asigura propria securitate, în ciuda lipsei sale de integritate teritorială din cauza existenței Germaniei de Est. „Rușii ar urî acest lucru, dar cel puțin ar putea fi un gambit de deschidere pentru un compromis”, a spus Shapiro.

Citește și