• Tragediile din „palmaresul” ISU. Cazul Constanța
  • Primarii și orașele. Administrația lucrurilor inutile
  • Coaliția de centru dreapta. Guvernare pe bune sau fericirea de a împărți funcții?

Vineri seara, publicistul Ion Cristoiu și moderatoarea Monica Mihai au analizat cauzele tragediei din Constanța, unde pompierii nu au putut salva victima unui incendiu, de ce unii primari își consumă energia și timpul cu lucruri inutile în loc să-și administreze profesionist localitățile pe care le conduc, ce a făcut Guvernul Cîțu în două luni de guvernare și care este motivul chemării miniștrilor la Cotroceni de președintele Iohannis.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în cazul tragediei de la Constanța ar fi trebuit făcută nu numai o analiză a cauzelor acestui accident, dar și a eternizării lui Raed Arafat în fruntea DSU.

În tot acest caz, neglijat total de presă, care poate în alte țări ar fi dus la o discuție despre de ce se întâmplă, trebuia neapărat să ajungă la o discuție, chiar și politică deoarece în 2015 a fost un caz asemănător în centrul Bucureștiului și de regulă al doilea instrument după topor și furtun este acea saltea pe care oamenii sar și se salvează. Și aici s-a dovedit că nu aveau. S-a făcut o anchetă și s-a dovedit că șeful ISU, eternul Arafat, nu a comandat până acum, din 2015, această ustensilă. Sigur a comandat avioane multirol, navete spațiale, dar nu saltele (…) Merita o dezbatere pentru că, iată, se repetă. Balșul repetă Colectiv, dar mai ales Piatra Neamț”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiundea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Ion Cristoiu adaugă că tragedia de la Constanța arată încă o dată că în România nimeni nu se ocupă de lucrurile mici, iar Raed Arafat nici măcar nu a fost deranjat cu întrebări despre cauzele acestui accident, deși e nevoie de o discuție despre funcția pe care o ocupă de zeci de ani.

Prima concluzie este faptul că în România nu se ocupă nimeni de lucruri așa-zise mici. Eu păstrez solicitarea de înființare a unui partid care rezolvă lucrurile mici. În România se rezolvă numai lucrurile uriașe. Apropo de buget, normal era ca Raed Arafat, și acum are felia aia a lui, să se întrebe de ce au nevoie. Normal era să se facă și o anchetă în legătură cu Raed Arafat, el este demult, este șefu ISU.

Nu înțeleg de ce pompierii au trecut în subordinea domniei sale. S-a zis că ei trebuie să fie împreună cu SMURD. Cele două operațiuni sunt net diferite, adică poate să fie incendiu, dar fără SMURD și poate să fie SMURD fără pompieri. Ce este ciudat e că nimeni nu l-a deranjat și nimeni nu l-a întrebat. Eu cred că domnul Raed Arafat e de vreo 30 de ani și se simte așa o anumită oboseală. Normal era acum să se discute despre condiția sa”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu constată încă o dată că românii nu respectă procedurile, o problemă pe care o avem de la fanarioți încoace.

S-a descoperit că pompierii au mințit, au prezentat altceva, alte date, dar nu s-a stabilit încă și nu cred că se va stabili vreodată dacă au mințit dinadins sau nu. Pe lângă lucrurile mici care produc efecte mari – o priză – este procedura. O mare problemă a românilor de la fanarioți încoace este faptul că procedurile nu sunt respectate pentru că nu sunt respectate legile și pentru că e acel merge și așa (…) O procedură exprimă o cerință socială, o realitate”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că de la instalarea guvernării de centru dreapta, în octombrie 2019, nimeni nu răspunde pentru tragedii precum cea de la Constanța pentru că funcționează solidaritatea de haită, și avertizează că dacă lucrurile se vor perpetua, atunci vor apărea tensiuni sociale.

Guvernarea PNL, de centru dreapta, a venit din octombrie 2019, si noi nu trebuie să-i iertăm. Nu sunt noi. Președintele e de șase ani, sistemul e de partea lor, serviciile sunt de partea lor. Dacă ați observat, din octombrie 2019 până acum, o caracteristică a acestei guvernări de centru dreapta și a regimului Iohannis este faptul că nu e sancționat nimeni din gașcă. Mai țineți minte, scandalul cu Anisie. Până în octombrie 2019, toate scandalurile se lăsau cu o demisie de onoare la nivel înalt.

Peste tot în lume, chiar dacă tu nu ai nicio vină, faptul că s-a petrecut în domeniul tău de activitate, că tu Vlad Voiculescu erai ministrul Sănătății doar de o lună, nu ai nicio scuză. În democrație, cetățenii simt nevoia unei compensații. Dar ei nu au lăsat. Cred că este această concepție, mai ales impusă de Ludovic Orban, dar cred că și de Iohannis, nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă. Pentru că dacă îi lași la un moment se pierde coeziunea de haită”, a explicat publicistul.

În opinia sa, Raed Arafat ar fi protejat pentru că a închis ochii la anumite nereguli în timpul pandemiei.

În perioada pandemiei, e clar că Raed Arafat a închis ochii la niște lucruri. În momentul în care ai intrat în haită, când ai greșit și gruparea te zvârle, următorul care vine nu mai e în haită. Toți în perioada pandemiei au fost complici. Dacă tu acum dai pe unul afară ca sacrificiu ritualic, următorul care vine zice bă, dar ce eu sunt prost? Că uite ăla dinainte mea a fost de treabă, a făcut de toate și uite a fost dat afară. Asta va duce la mari zguduiri sociale. Se ține capacul pe oală și trebuie din când în când să dai drumul la presiune.

Acest refuz, ca și acum, duce la o depresie, la o conștiință colectivă că nu se face nimic și atunci cresc strategii de gen Șoșoacă. Neexistând supapele, se creează o realitate de 89, când poate, dacă Ceaușescu îl demitea pe Dăscălescu, nu era explozia așa de mare (…) Este vorba despre plătitul ritualic, simbolic, demisia de onoare. Cum a făcut Victor Ponta în 2015”, a susținut publicistul.

Puterea șefilor de partide vine din împărțirea funcțiilor la stat

Ion Cristoiu atrage atenția totodată asupra unui fenomen instaurat de actuala putere odată cu accederea la guvernare: fericirea de a împărți funcții.

Din 23 decembrie împart întruna. Eu am folosit două expresii. Una era a lui Bogdan Iacob de la Inpolitics care spune că cea mai mare agenție de plasare a forței de muncă este politica și a doua, a lui Victor Ponta, care mi-a acordat un interviu care va fi difuzat duminică seara, de la ora 20.00 pe Aleph News, care a spus o chestie extraordinară – fericirea de a împărți. Și deodată am avut imaginea de ce șefii de partide sunt mai puternici decât Ceaușescu.

Deci ești șef de partid, Barna, da? Din 23 decembrie, el are numai împărțiri. Câte funcții la stat (…) Dvs știți ce mare listă. Sunt așa inspectoratele școlare, direcțiile de sănătate publică, agenții și autorități (…) Astea presupun sediu, consumabile, mașină. Nu era normal să înceapă cu reducerea acestor agenții? Secretariatul General al Guvernului are 5000 de angajați. La ora actuală statul pierde urieșește prin folosirea bugetului pentru plasarea forței de muncă. Primari, președinți de CJ, toți au nevoie de o plasare și nu vin pe ideea hai să punem pe cineva bun… de aici vine puterea șefilor de partide, că el e cel care împarte, Te-ai certat cu el, dracu te-a luat. Nu tu, neamuri. Și asta înseamnă salariu sigur față de privat, muncă…”, a susținut publicistul.