• În editorialul său, Clooney a exprimat îngrijorări cu privire la vârsta lui Biden și a criticat Partidul Democrat pentru că ignoră semnele.
  • Eseul lui Clooney a generat reacții puternice în rândul susținătorilor lui Biden, inclusiv critici din partea lui Donald Trump.
  • Editorialul a evidențiat o ruptură în relațiile dintre Biden și donatorii influenți din Hollywood, ceea ce ar putea afecta viitoarele strângeri de fonduri pentru campania sa.

George Clooney a salutat decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa prezidențială 2024 drept „cel mai altruist lucru pe care l-a făcut cineva de la George Washington încoace”, scrie The Independent.

Într-o apariție la Festivalul de Film de la Veneția 2024 de duminică, 1 septembrie – unde își promovează noul film, Wolfs, alături de colegul său Brad Pitt – actorul a fost întrebat despre „impactul” editorialului condamnator pe care l-a scris pentru The New York Times, intitulat „Îl iubesc pe Joe Biden, dar avem nevoie de un nou candidat”.

Eseul este considerat unul dintre punctele-cheie de cotitură, pe măsură ce se creau premisele pentru a-l îndemna pe Președinte să se retragă în favoarea unui candidat mai tânăr. Mai puțin de două săptămâni mai târziu, Biden s-a retras din cursă și a susținut-o pe vicepreședinta Kamala Harris – care a fost susținută rapid și de Clooney.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

„Persoana care ar trebui aplaudată este Președintele care a făcut cel mai altruist lucru pe care l-a făcut cineva de la George Washington încoace”, le-a spus Clooney jurnaliștilor prezenți la festival, potrivit People.

La sfârșitul lunii iulie, după ce Președintele a luat decizia de a se retrage, Clooney a spus într-o declarație pentru CNN: „Președintele Biden a arătat ce este adevăratul leadership. El salvează democrația încă o dată”.

Editorialul din 10 iulie al starului hollywoodian a provocat o undă de șoc în tabăra lui Biden, fiind publicat la doar trei săptămâni după ce Clooney și Julia Roberts au găzduit o strângere de fonduri de 28 de milioane de dolari pentru celebrități, la care au participat Biden și fostul președinte Barack Obama.

În editorial, Clooney a declarat că a fost martorul direct al unei schimbări în „prietenul” său.

Clooney a vorbit despre „dragostea” sa pentru Biden ca senator, vicepreședinte și președinte, lăudând numeroasele „bătălii” câștigate de actualul președinte al Casei Albe de la preluarea mandatului în ianuarie 2021.

Dar vedeta a fost, de asemenea, usturătoare în criticile sale la adresa Partidului Democrat și a cercului intern de consilieri ai lui Biden, scriind: „Suntem cu toții atât de îngroziți de perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump încât am ales să ignorăm orice semn de avertizare.”

Clooney și-a încheiat eseul exprimându-și recunoștința pentru Președinte: „Joe Biden este un erou; el a salvat democrația în 2020. Avem nevoie de el să o facă din nou în 2024”.

Donald Trump l-a criticat pe Clooney pentru editorialul său, numindu-l un „star de cinema fals” care ar trebui „să iasă din politică și să se întoarcă la televiziune”.

Citește și