• Anunțul guvernului din Georgia a generat proteste masive în Tbilisi, unde mii de cetățeni s-au adunat pentru a exprima dezacordul față de decizia autorităților.
  • Partidul de guvernământ Visul Georgian este acuzat de critici că îndepărtează țara de integrarea europeană.
  • Relațiile cu Bruxelles-ul s-au deteriorat semnificativ din cauza acuzațiilor de autoritarism și nereguli electorale.

Georgia și-a amânat oferta de aderare la UE după ce Parlamentul European a votat pentru respingerea rezultatelor recentelor alegeri din țară, scrie BBC.

Premierul Irakli Kobakhidze a acuzat blocul de „șantaj” și a spus că guvernul său va renunța la urmărirea aderării „până la sfârșitul anului 2028”. Acest lucru a avut loc la câteva ore după ce legislatorii europeni au cerut reluarea alegerilor parlamentare de luna trecută din Georgia, invocând „nereguli semnificative”.

Anunțul lui Kobakhidze a stârnit proteste în orașele din Georgia, mii de oameni adunându-se în fața clădirii parlamentului din capitala Tbilisi, blocând traficul și fluturând steaguri UE.

Recomandări

FĂRĂ GAZ ÎN TRANSNISTRIA
ZENDAYA SE CĂSĂTOREȘTE!
VALIDAT, GATA DE MANDAT
TRUDEAU DEMISIONEAZĂ
SPUI DA DIGITAL
CINE MERGE MAI DEPARTE

Din 2012, Georgia este guvernată de partidul Visul Georgian, pe care criticii l-au acuzat că încearcă să îndepărteze țara de UE și să se apropie de Rusia. Partidul a revendicat victoria la alegerile de luna trecută, dar parlamentarii opoziției boicotează noul parlament, acuzând fraudă, în timp ce președintele țării, Salome Zurabishvili, a calificat votul drept „neconstituțional”.

Joi, Parlamentul European a susținut o rezoluție care descrie alegerile drept ultima etapă a „crizei democratice care se agravează” din Georgia și afirmă că partidul de guvernământ este „pe deplin responsabil”. Acesta și-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la rapoartele privind cumpărarea și manipularea voturilor, intimidarea alegătorilor și hărțuirea observatorilor.

În urma rezoluției, Kobakhidze a spus că guvernul său „a decis să nu aducă pe agendă problema aderării la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2028”.

Georgia are statutul de candidat oficial la UE din 2023, deși Bruxelles-ul a oprit deja procesul de aderare la începutul acestui an din cauza unei legi în stil rusesc care vizează organizațiile acuzate că „urmăresc interesele unei puteri străine”.

Kobakhidze a spus că Georgia va continua să pună în aplicare reformele necesare pentru aderare și că încă plănuiește să se adere până în 2030, dar a adăugat că este „esențial ca UE să ne respecte interesele naționale și valorile tradiționale”.

O confruntare tensionată între protestatari și polițiștii a continuat toată noaptea la Tbilisi, joi. Demonstranții au înființat baricade pe străzi, în timp ce polițiștii au folosit spray cu piper și tunuri cu apă asupra mulțimilor.

Citește și