• Von der Leyen conduce organismul executiv al UE din 2019 şi a fost consolidată de alegerile din această lună pentru Parlamentul European.
  • Pentru a obţine un al doilea mandat de cinci ani, von der Leyen are nevoie de sprijinul unei majorităţi a liderilor naţionali ai UE şi de o majoritate de lucru în Parlamentul European.
  • Liderii UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru o primă analiză comună a alegerilor pentru Parlamentul European.

Guvernul cancelarului german Olaf Scholz va propune un al doilea mandat pentru preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o reuniune a liderilor Uniunii Europene care va avea loc luni, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters.

Von der Leyen conduce organismul executiv al UE din 2019 şi a fost consolidată de alegerile din această lună pentru Parlamentul European, deoarece Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, pe care îl conduce, a câştigat locuri în urma voturilor din întreaga UE.

Însă pentru a obţine un al doilea mandat de cinci ani, von der Leyen are nevoie de sprijinul unei majorităţi a liderilor naţionali ai UE şi de o majoritate de lucru în Parlamentul European.

Recomandări

STOLTENBERG: „CHINA TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ”
BELGIA PIERDE, AVANTAJ ROMÂNIA
CASA ALBĂ ACUZĂ DE DEZINFORMARE
VON DER LEYEN MAI AȘTEAPTĂ
GENERAȚIA RISCULUI
AU FĂCUT PACE DIN VORBE

Este de aşteptat ca guvernul lui Scholz să o susţină pe von der Leyen, dar nu a declarat public acest lucru.

Liderii UE se vor reuni luni la Bruxelles pentru o primă analiză comună a alegerilor pentru Parlamentul European.

Se aşteaptă ca aceştia să ajungă la o decizie informală cu privire la o serie de funcţii de conducere, inclusiv cea de preşedinte al summit-urilor liderilor UE şi de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe, înainte de confirmarea la summitul UE din 28-29 iunie, au declarat diplomaţii.

Cu 13 lideri naţionali din partea PPE, cu Germania care o va susţine pe von der Leyen şi cu Franţa care înclină să o susţină, ea ar avea majoritatea calificată necesară – 15 din cele 27 de state membre ale UE, reprezentând 65% din populaţia UE.

Citește și