• Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este pe cale să obțină cele mai multe voturi în alegerile de stat.
  • Criticile asupra gestionării migrației de către guvernele anterioare au fost amplificate de un atac violent recent.
  • Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz și partenerii săi de coaliție se confruntă cu dificultăți în sondaje.

Extrema dreaptă este pe punctul de a obține cele mai multe voturi în alegerile de stat din Germania, pentru prima dată de la naziști încoace, scrie BBC.

Pentru unii din Germania, ascensiunea Alternativei pentru Germania (AfD) este un coșmar la propriu. Dar alții, în special în est, spun că AfD este o șansă pentru schimbare. Tot anul, temperatura a crescut în politica germană, iar votul de duminică din Turingia și Saxonia ar putea fi punctul de fierbere.

Partidul Social Democrat al cancelarului Scholz, împreună cu partenerii săi de coaliție, Verzii și Liberalii, se descurcă atât de prost în Turingia, încât este posibil să nu obțină nici măcar un singur loc în parlamentul landului – în timp ce AfD se află pe primul loc în sondaje. În Saxonia vecină, AfD se află la egalitate cu conservatorul CDU.

Recomandări

HAGA GOING GREENER
TRAFIC AFECTAT DE INUNDAȚII
UNDE MERGI AZI?
SUA, ÎN PERICOL
CUM E VREMEA?
4 MORȚI ÎN INUNDAȚII

Atacul cu cuțitul de săptămâna trecută, în care un solicitant de azil sirian și presupus islamist este acuzat de uciderea a trei persoane, a alimentat critici dure la adresa modului în care guvernele succesive au gestionat migrația.

Între timp, un alt partid insurgent – Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) – s-a catapultat în sondaje până pe locul al treilea în acest stat.

Dar AfD pare să aibă cele mai mari șanse de a obține cele mai multe voturi aici, în timp ce este, de asemenea, pregătit să înregistreze performanțe puternice în Saxonia și în alegerile dintr-un alt stat estic, Brandenburg, la sfârșitul acestei luni.

Deși un astfel de rezultat ar provoca o undă de șoc în Germania, nu înseamnă că AfD va prelua puterea, deoarece este probabil ca alte partide să se unească ca parte a unui „firewall” continuu împotriva extremei drepte.

Cu toate acestea, totul înseamnă probleme pentru cancelarul Scholz și coaliția sa care se ceartă constant.

Rezultatele acestor alegeri nu sunt cruciale doar pentru locuitorii din Turingia, Saxonia și Brandenburg. Ele vor fi judecate ca un test de turnesol al opiniei publice, la un an de la alegerile federale, unde puțini prezic că acest experiment al coaliției semaforizate poate – sau va – fi repetat.

CDU pare cel mai probabil să preia șefia sub conducerea lui Friedrich Merz, dar acesta a adoptat un ton mai de dreapta, în timp ce partidele de la putere încearcă cu disperare să contracareze ascensiunea AfD.

Citește și