Germania și Franța au abandonat discuțiile privind reforma OMS, fiind nemulţumite că SUA încearcă să conducă negocierile

Franța și Germania au părăsit discuțiile privind reformarea Organizației Mondiale a Sănătății, frustrată de încercările SUA de a conduce negocierile, în ciuda deciziei sale de a părăsi OMS, au declarat trei oficiali pentru Reuters.

 Decizia celor două țări ar însemna un pas înapoi pentru Donald Trump , întrucât Washingtonul,  care deţine preşedinţia rotativă a G7, a sperat să emită în septembrie o foaie de parcurs pentru o reformare amplă a OMS, cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite vor încheia relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza ineficienţei OMS în gestionarea pandemiei. „Dat fiind că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită”, a declarat atunci Donald Trump.

Totodată, președintele american a spus că OMS este prea apropiată de China. Acuzațiile au fost respinse de organizație.

”Nimeni nu vrea să fie târât într-un proces de reformă şi să primească o schiță din partea unei ţări care tocmai a plecat din OMS”, a declarat un oficial european implicat în discuţii.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a refuzat să comenteze situaţia, dar a adăugat că Marea Britanie susţine OMS şi cere o reformă a organizaţiei ”pentru a-i fi asigurată flexibilitatea şi capacitatea de reacţie”.

Unii europeni consideră că criticile lui Trump faţă de OMS reprezintă o tentativă a SUA de a distrage atenţia de la gestionarea epidemiei COVID-19, înainte de alegerile prezidenţiale americane, iar legăturile Berlinului cu Washingtonul au fost tensionate de decizia anunţată în iulie de Washington, de a retrage mii de soldaţi din Germania.

Exit mobile version