Giorgia Meloni a anunțat că Italia a înghețat furnizarea de armament Israelului în urma incidentului asupra unui post UNIFIL

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că va vizita Libanul vineri, cerând Israelului garanții de securitate pentru trupele țării sale din această țară, la doar câteva zile după ce bazele de menținere a păcii ale ONU au fost atacate, scrie The Guardian.

Guvernul italian a fost un susținător puternic al Israelului în anul care a trecut de la atacurile Hamas din 7 octombrie, dar a criticat dur atacurile asupra misiunii ONU, cunoscută sub numele de Unifil, și apelurile israeliene pentru retragerea forțelor de menținere a păcii.

„Credem că atitudinea forțelor israeliene este complet nejustificată”, a declarat Meloni marți în fața Senatului italian, descriind-o drept o «încălcare flagrantă» a unei rezoluții ONU privind încetarea ostilităților dintre Hezbollah și Israel.

Pozițiile Unifil au fost atacate de 20 de ori

Meloni a declarat ulterior în camera inferioară a parlamentului: „Cred că o retragere pe baza unei cereri unilaterale din partea Israelului ar fi o mare greșeală. Aceasta ar submina credibilitatea misiunii în sine, credibilitatea Organizației Națiunilor Unite”.

ONU a declarat că pozițiile Unifil au fost atacate de 20 de ori de la începutul operațiunii terestre a Israelului în sudul Libanului, la 1 octombrie, inclusiv prin foc direct și un incident duminică, când două tancuri israeliene au pătruns prin porțile unei baze Unifil.

Italia are 1.000 de soldați desfășurați în misiunea ONU și într-o misiune separată cunoscută sub numele de Mibil, care instruiește forțele armate locale, fiind al doilea cel mai mare contributor după Indonezia.

Exit mobile version