• Corriere della Sera: Meloni nu îl va primi pe Viktor Orban în grupul ECR din PE.
  • Corriere della Serra: Deputați belgieni și finlandezi amenință că părăsesc grupul ECR.
  • ECR are 76 de eurodeputați, Renew a rămas cu 80 de membri, dar sunt 100 de neafiliați în PE.

Giorgia Meloni nu îl va primi pe Viktor Orban în grupul Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European, scrie Corriere della Sera. Deși are nevoie de mai mulți deputați, pentru a-și întări grupul, Meloni nu se lasă convinsă să accepte Fidesz.

De ce nu îl vrea Giorgia Meloni pe Viktor Orban?

În primul rând pentru că este un fel de oaie neagră. Fidesz, care trimite acum la Bruxelles 11 membri, a făcut parte din PPE, grupul popularilor, dar a fost exclus. Sunt membri ai conservatorilor și reformiștilor din Belgia și Finlanda care amenință că pleacă, dacă vine Orban, scrie Corriere della Sera.

Pentru că Renew, grupul din care făceau parte și eurodeputații francezi din partidul lui Emmanuel Macron și ai noștri, din REPER, a ieșit cel mai șifonat la aceste alegeri, mai are doar 80 de membri, ECR a devenit un jucător important, are doar cu patru mai puțin. Sunt aproape 100 de deputați nefiliați sau nou aleși, care pot opta pentru unul dintre grupuri.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Dacă ECR surclasează Renew, ar putea pretinde postul de înalt reprezentant de politică externă al UE. Șansele sunt mari să se întâmple asta, sunt deja patru francezi care vor merge în ECR, câțiva irlandezi și doi sau trei români, mai scrie Corriere.

Și dacă vorbim de români și ne uităm și la acest număr, e posibil să fie vorba despre eurodeputații de la SOS România. Deși George Simion a curtat-o intens pe Meloni, trebuie să vedem în ce grup vor intra cei șase eurodeputați AUR, pentru că Simion respinge ferm o susținere pentru Von der Leyen la un al doilea mandat la președinția Comisiei, Meloni nu.

Lui Viktor Orban îi rămân acum opțiunile de a adera la celălalt grup de extremă dreaptă din Parlamentul European, Identitate și democrație, să își facă propriul grup sau să rămână neafiliat.

Citește și