• Consiliul Legislativ Palestinian din Gaza a cerut inspecții internaționale ale centrelor de detenție israeliene.
  • Însuși Dweik a spus vineri că prizonierii erau „înfometați chiar și 24 de ore”.
  • Ca răspuns la această raportare, IDF a răspuns că „asigură o conduită adecvată față de deținuții aflați în arest.

Consiliul Legislativ Palestinian din Gaza a cerut inspecții internaționale ale centrelor de detenție israeliene, după eliberarea în această săptămână a unui număr de prizonieri care păreau instabili psihic după câteva luni de detenție, scrie CNN.

Printre cei eliberați s-a numărat și fostul Președinte al Consiliului, Aziz Dweik, care a fost reținut timp de nouă luni, acuzat de afiliere cu Hamas. Părea mult mai slab și mai gri decât înainte de a fi reținut.

Consiliul a spus că „se uită cu furie la crimele comise de Israel împotriva prizonierilor, iar cel mai mare exemplu este fotografia doctorului Aziz Dweik când a părăsit închisorile de ocupație”. Consiliul a susținut că prizonierii au fost supuși foametei, izolării și torturii.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

Însuși Dweik a spus vineri că prizonierii erau „înfometați chiar și 24 de ore. Deținuții sunt în condiții precare de sănătate, suferă de boli de piele, iar hrana este insuficientă chiar și pentru copii, cu atât mai puțin pentru a satisface nevoile bărbaților”. El a adăugat că zahărul, sarea și fructele erau practic absente în închisori.

CNN a cerut Forțelor de Apărare Israelului și autorităților închisorii un răspuns la acuzațiile făcute de Consiliu. Majoritatea celor aproximativ 30 de prizonieri eliberați din prizonierii Negev și Ofer în această săptămână erau deținuți administrativi, care nu fuseseră acuzați de nicio infracțiune.

Unul dintre ei, potrivit Societății Prizonierilor Palestinieni, a fost Saed Abu Shanab din Tulkarm, care a petrecut 21 de ani în închisorile israeliene. Societatea prizonierilor a spus că starea prizonierilor „reflectă unele dintre condițiile dure și umilitoare de detenție, inclusiv acte de tortură, abuz și înfometare, pe lângă infracțiunile medicale”.

În mai, CNN a publicat o investigație bazată pe mărturiile denunțătorilor de la unitatea din Negev, care a raportat că „medicii au amputat uneori membrele prizonierilor din cauza rănilor suferite de încătușarea constantă; și a procedurilor medicale efectuate uneori de medici subcalificați.”

Ca răspuns la această raportare, IDF a răspuns că „asigură o conduită adecvată față de deținuții aflați în arest. Orice acuzație de conduită greșită a soldaților IDF este examinată și tratată în consecință.”

Armata israeliană a recunoscut că a convertit parțial trei unități militare diferite în lagăre de detenție pentru deținuții palestinieni din Gaza  de la atacul din 7 octombrie condus de Hamas asupra Israelului. Societatea Deținuților a declarat în aprilie că marea majoritate a deținuților eliberați sufereau de probleme de sănătate „care au necesitat transferul unora dintre ei la un spital imediat după eliberare”.

Citește și