• Guvernul din Ungaria spune că e nevoie de condiții mai ușoare de intrare în țară din cauza accelerării lucrărilor la centrala nucleară de la Paks.
  • Manfred Weber, președintele PPE consideră că măsura Ungariei este un risc serios pentru securitatea europeană prin ocolirea normelor Schengen.
  • Weber i-a transmis o scrisoare președintele Consiliului European, Charles Michel în care îi cere să abordeze subiectul la summitul din octombrie.

Ungaria anunță planuri pentru a permite intrarea în țară în regim preferențial pentru cetățenii a 8 țări din afara Uniunii Europene, printre care Belarus și Rusia. Președintele principalului grup din Parlamentul European, Partidul Popular European atrage atenția asupra riscurilor pe care le prezintă această măsură pentru securitatea comunității europene.

Cum argumentează Ungaria această măsură?

Guvernul ungar a demarat de mai bine de zece ani construcția unor blocuri noi în centrala nucleară de la Paks. Această centrală nucleară a început să fie construită în anii 1980 iar lucrările de mentenanță și întreținere au fost preluate de Rusia. Astfel argumentează Rusia intrarea în țară a cetățenilor ruși. Ei spun că nu este vorba despre riscuri de securitate. Cetățenii nu vor fi supuși controalelor uzuale din spațiul Schengen. Așadar, dacă ei vor intra în Ungaria, vor putea circula în orice țară din spațiul Schengen fără a fi controlați. Weber i-a transmis o scrisoare președintele Consiliului European, Charles Michel în care îi cere să abordeze subiectul la summitul din octombrie.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Citește și