• 600 de persoane au fost împușcate mortal în câteva ore de militanți asociați cu de Al-Qaida într-un atac din august asupra unui oraș din Burkina Faso.
  • O serie de lovituri de stat în Mali, Burkina Faso și Niger au dus la plecarea forțelor franceze și americane.
  • Noile cifre ale guvernului francez ar face atacul unui dintre mari atacuri individuale din Africa din ultimele decenii.

Până la 600 de persoane au fost împușcate mortal în câteva ore de militanți asociați cu de Al-Qaida într-un atac din august asupra unui oraș din Burkina Faso. Asta arată o evaluare de a guvernului francez, care aproape dublează numărul morților menționat în rapoartele anterioare.

Civilii au fost împușcați mortal în timp ce săpau tranșee pentru a apăra orașul izolat Barsalogho, scrie CNN. Noile cifre ale guvernului francez ar face atacul unui dintre mari atacuri individuale din Africa din ultimele decenii.

Militanții din Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), o filială a al-Qaeda cu sediul în Mali și activă în Burkina Faso, au deschis focul metodic, de pe motociclete, în împrejurimile orașului Barsalogho și au împușcat sătenii. Asta arată mai multe înregistrări video ale atacului din 24 august postate de conturi pro-JNIM pe rețelele de socializare. Mulți dintre morți erau femei și copii.

Recomandări

CÂȚI BANI STRÂNGE TRUMP?
HALEP E OPTIMISTĂ
„NU E O CATASTROFĂ!”
JOHNSON CONTRA BIBI
CRESC ODATĂ CU PICIORUL
KHAMENEI AMENINȚĂ ISRAELUL

O serie de lovituri de stat în Mali, Burkina Faso și Niger au dus la plecarea forțelor franceze și americane.

  • Context: Atacul este considerat unul dintre cele mai mortale atacuri individuale din Africa din ultimele decenii, subliniind o escaladare semnificativă a violenței în regiunea Sahel, care a fost afectată de anarhie și activitate militantă în ciuda eforturilor internaționale de securitate[1].
  • Casualități: Rapoartele inițiale ale Organizației Națiunilor Unite estimau aproximativ 200 de decese, însă JNIM a revendicat responsabilitatea pentru aproape 300 de decese, afirmând că țintele lor erau mai degrabă membri ai milițiilor decât civili[1].
  • Declarații ale martorilor oculari: Supraviețuitorii au descris scene îngrozitoare, unul dintre ei povestind cum el și alte persoane au primit ordin de la armată să sape tranșee pentru protecție, doar pentru a fi atacați de militanți care i-au identificat greșit drept combatanți. Multe cadavre au fost lăsate împrăștiate, complicând eforturile de înmormântare[1].

Citește și