Hamas a respins acordul de pace aprobat de Israel. Gruparea vine cu propriile cereri care să garanteze această acțiune

Negocierile pentru un acord de încetare a focului în Gaza sunt blocate după ce gruparea teroristă Hamas a cerut un program accelerat pentru Armata Israelului să părăsească Gaza, insistând asupra unei retrageri în prima săptămână a acordului, cu Rusia, China și Turcia să garanteze această acțiune. Totodată, Hamas nu a fost de acord să elibereze ostatici pe parcursul retragerii trupelor și a insistat ca aceștia să fie predați la final, lucru respins de Israel.

Răspunsul Hamas a fost transmis Qatarului și Egiptului, care au informat cel de-al treilea mediator, Statele Unite. Toate cele trei țări au emis declarații spunând că „revizuiesc” propunerea. Egiptul și Qatarul s-au angajat să-și continue eforturile de mediere până la ajungerea la un acord, adăugând că „se vor coordona cu părțile cu privire la următorii pași”. Un oficial israelian a spus că răspunsul Hamas a „schimbat toți parametrii principali și cei mai semnificativi”, echivalând cu o respingere a propunerii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Hamas a propus numeroase modificări, unele irealizabile, la propunerea susţinută de SUA, dar că mediatorii sunt hotărâţi să elimine lacunele.

Statele Unite au declarat că Israelul a acceptat propunerea sa, dar Israelul nu a declarat public acest lucru. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că Israelul nu se va angaja să pună capăt campaniei sale înainte ca Hamas să fie eliminat.

Înaltul lider Hamas citat de Reuters a declarat că organizaţia sa a cerut să aleagă o listă de 100 de palestinieni cu sentinţe îndelungate care să fie eliberaţi din închisorile israeliene. Documentul israelian a exclus 100 de prizonieri cu sentinţe îndelungate şi a restricţionat eliberările doar la prizonierii cu sentinţe rămase mai mici de 15 ani, a declarat oficialul Hamas.

„Nu există amendamente semnificative care, potrivit conducerii Hamas, să justifice obiecţii”, a declarat liderul Hamas. „Printre cererile grupului se numără, de asemenea, reconstrucţia Gaza; ridicarea blocadei, inclusiv deschiderea punctelor de trecere a frontierei; permiterea circulaţiei persoanelor şi transportul de bunuri fără restricţii”, a mai spus liderul de rang înalt al Hamas.

Exit mobile version