• Yahya Sinwar este noul șef al biroului politic al Hamas.
  • Liderul Hamas Mahmoud Mardawi: „Selectarea lui Yahya Al-Sinwar ca șef al biroului politic al mișcării Hamas a fost unanimă”.
  • Ismail Haniyeh a fost asasinat în timp ce se afla în Iran pentru ceremonia de învestire a noului președinte.
  • Yahya Sinwar este considerat principalul arhitect al atacului devastator din 7 octombrie 2023.

Gruparea teroristă Hamas îl alege pe Yahya Sinwar în funcția de șef al biroului politic al mișcării, în locul lui Ismail Haniyeh, după ce a fost asasinat în Iran.

Yahya Sinwar, născut în 1962 în tabăra de refugiați Khan Yunis din Fâșia Gaza, este un lider proeminent al mișcării Hamas și actualul șef al biroului politic al organizației în Gaza, o poziție pe care a ocupat-o din 2017.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Este cunoscut pentru stilul său de conducere autoritar și pentru abordările sale brutale în gestionarea opoziției interne și externe, fiind supranumit „măcelarul din Khan Yunis”, datorită metodelor sale violente.

Yahya Sinwar a fost unul dintre membrii fondatori ai Hamas și a jucat un rol esențial în înființarea brațului militar al organizației, Brigăzile Qassam, care a condus numeroase atacuri împotriva Israelului. În 1988, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru implicarea în diverse acte de violență, dar a fost eliberat în 2011 în urma unui schimb de prizonieri.

În contextul conflictului israeliano-palestinian, Sinwar este considerat principalul arhitect al atacului devastator al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, care a dus la moartea a peste 1200 de israelieni și la capturarea a aproximativ 240 de ostatici. Această acțiune a consolidat statutul său ca fiind cel mai căutat om de către Israel.

Citește și