• Hamas neagă informațiile privind moartea liderului său într-o declarație.
  • Autoritățile israeliene analizează identitatea persoanelor ucise.
  • Operațiunile militare continuă cu precauție în zona vizată.
  • Poliția israeliană confirmă moartea lui Yahya Sinwar.

În mijlocul conflictului din Gaza, Israel anunță eliminarea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas și arhitectul atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului.

Conform poliției israeliene, testele ADN confirmă identitatea lui Yahya Sinwar, însă Hamas a emis o declarație prin care neagă asasinarea liderului.

Confirmarea IDF

Ministrul de externe Israel Katz într-un mesaj personal în această seară către zeci de miniștri de externe din întreaga lume:

Recomandări

HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
LIAM PAYNE A MURIT
SAGA DE LA UNIRII
ȘTII DE VREME?
CE VEZI LA MUZEUL EGIPTEAN?

„Maestrul criminal Yahya Sinwar, care este responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de soldații IDF.

Aceasta este o mare realizare militară și morală pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei malefice a islamului extrem condus de Iran.

Eliminarea lui Sinwar creează o posibilitate pentru eliberarea imediată a răpiților și pentru a produce o schimbare care va duce la o nouă realitate în Gaza – fără Hamas și fără control iranian.

Ministrul de Externe Katz a adăugat că „Israelul are nevoie de sprijinul și asistența dumneavoastră acum mai mult ca niciodată pentru a promova aceste obiective importante împreună”.

Operațiunea IDF

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat joi că investighează posibilitatea ca Yahya Sinwar să fi fost ucis într-o operațiune recentă în Fâșia Gaza. Conform declarațiilor IDF, trei militanți au fost eliminați într-un atac asupra unei clădiri, iar autoritățile israeliene au analizat dacă unul dintre aceștia ar putea fi chiar Sinwar.

Conform radioului armatei israeliene, ciocnirile din Tal al-Sultan, în care se crede că Sinwar a fost ucis, au avut loc astăzi în zori. Soldații au detectat mișcări suspecte la ultimul etaj al unei clădiri și un tanc a deschis focul asupra acesteia.

La ceva timp după bombardament, soldații au trimis o dronă în clădire și au putut să-i identifice fața.

Cele șase persoane răpite care au fost ucise și ale căror cadavre au fost recuperate dintr-un tunel subteran din Rafah au fost folosite ca scuturi umane pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar.

Purtătoarea de cuvânt a poliției din Israel: „Divizia de identificare a poliției a identificat cadavrul lui Sinwar datorită fotografiilor din zonă. Procedura de identificare prin compararea dinților este o procedură rapidă și precisă care a fost folosită de mai multe ori pe tot parcursul războiului și din 7 octombrie.

Importanța strategică a lui Sinwar

Yahya Sinwar, cunoscut și sub numele de „Măcelarul din Khan Younis”, este considerat creierul din spatele atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului.

Eliminarea sa ar reprezenta o lovitură majoră pentru Hamas și o victorie semnificativă pentru Israel în conflictul actual.

Citește și