• Istoricul Allan Lichtman face predicții electorale corecte încă din 1984.
  • Modelul pe care se bazează este simplu, alcătuit din 13 „chei” sau „întrebări” de tip adevărat/fals.
  • Lichtman a făcut predicții corecte în privința lui Trump și în 2016, și în 2020.

Donald Trump și Kamala Harris vor avea prima lor dezbatere pe 10 septembrie, dar rezultatul alegerilor prezidențiale din 2024 e deja clar – cel puțin așa spune Allan Lichtman, istoricul de la Universitatea Americană care a fost supranumit „Nostradamusul” predicțiilor prezidențiale în cei aproape 40 de ani de predicții „aproape perfecte”, scrie New York Times.

Lichtman a fost printre puținii care au reușit să prezică victoria lui Trump din 2016; totodată, i-a prezis și eșecul din 2020.

Imediat după prima dezbatere prezidențială din 2024 dintre Trump și Biden, Lichtman a fost de asemenea printre primii care au avertizat că retragerea lui Biden din cursa prezidențială ar fi o „greșeală tragică pentru democrați”, predicție care l-a adus într-o dezbatere aprinsă cu un alt vizionar, Nate Silver.

Recomandări

CEA MAI BUNĂ PIZZA
CUM ATRAGEM GENII?
CUM STĂM CU JOCURILE VIDEO?
CINE ESTE RYAN ROUTH?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CINE IA EMMY?

Previziunile lui Lichtman se bazează pe tiparul său simplu, ghidat de istorie, care ignoră sondajele și se concentrează în schimb pe 13 „chei”, sau întrebări de tip „adevărat” sau „fals” care, spune el, reprezintă cheia către Casa Albă.

„Modelul se bazează pe 13 puncte cheie pe care le-am dezvoltat în 1981 alături de prietenul meu geofizician, Vladimir Keilis-Borok. Se bazează pe 120 de ani de rezultate electorale în alegerile prezidențiale”, spune Lichtman într-un videoclip exclusiv pentru NYT.

Întrebarea care apare este următoarea: Poate un model care deja are o vechime să se aplice unui an electoral fără precedent, marcat de procese, de o tentativă de asasinat și de o turnură neașteptată în rândul democraților? Lichtman e sigur că da.  

„The 13 Keys Model”: Cum funcționează predicțiile lui Lichtman?

„Sunt 13 chei – sau 13 întrebări – de tip adevărat/fals care vizează punctele forte și performanța Casei Albe, și doar două dintre aceste chei îi vizează pe candidați. Cheile se vor aplica garantat acestui an electoral. Ele reprezintă „Steaua Nordului” constantă a predicției politice”, spune Lichtman.

Iată cele 13 chei ale lui Lichtman, explicate:

1. „Midterm Gains Key”: Partidul de la Casa Albă a câștigat locuri în Camera Reprezentanților între alegerile de la jumătatea mandatului

„Democrații s-au descurcat mai bine decât ne-am fi așteptat în 2022, dar tot au pierdut locuri în Camera Reprezentanților. Deci cheia este falsă”, explică Lichtman.

De reținut este că o „cheie falsă” este în avantajul lui Trump.

2. „The Incumbency Key”: Președintele în funcție candidează pentru realegere

„Biden s-a retras din cursă, iar democrații au pierdut această cheie. Deci este o cheie falsă. Dacă Biden ar fi rămas în cursă, ar fi salvat această cheie”, spune Lichtman.

3. „Primary Contest Key”: Partidul de la Casa Albă a evitat o primă competiție

„Democrații s-au deșteptat în sfârșit și s-au unit covărșitor în sprijinul Kamalei Harris. Deci cheia este adevărată”, spune Lichtman.

O cheie adevărată este un start bun pentru Kamala Harris, în analiza lui Lichtman.

4. „Third Party Key”: Nu există un competitor terț

„Robert F. Kennedy Jr. s-a retras din cursa prezidențială și niciun alt candidat terț nu se apropie măcar de pragul electoral de 10% necesar ca să obțină această cheie. Cheia este, deci, adevărată”, spune Lichtman.

În acest stadiu al analizei lui Lichtman, Kamala Harris îl ajunge din urmă pe Trump.

5. „Short-Term Economy Key”: Economia pe termen scurt este puternică

„Atenție, în ciuda tuturor speculațiilor, economia nu e în recesiune. Așa că această cheie este adevărată”, spune Lichtman.

6. „Long-Term Economic Growth Key”: În timpul acestui mandat prezidențial, economia a mers cel puțin la fel de bine ca în ultimele două mandate

Creșterea economică din timpul mandatului lui Biden este cu mult peste creșterea economică din timpul celor două mandate anterioare. Deci această cheie este clar adevărată”, explică Lichtman.

Astfel, în acest punct al analizei, Kamala Harris îl depășește pe Trump.

7. „Policy Changes Key”: Casa Albă a făcut schimbări majore în politica națională

„Reintrarea în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, legea CHIPS, legea infrastructurii, legea de reducere a inflației, legea pe schimbări climatice…Clar, cheia este adevărată”, spune Lichtman.

Kamala Harris continuă să avanseze în analiza lui Lichtman.

8. „Social Unrest Key”: Nu există tulburări sociale continue pe parcursul mandatului

„Au fost proteste sporadice, dar nicio criză suficient de mare și susținută pentru a pierde această cheie. Deci cheia este adevărată. E adevărat că sunt mulți protestatari supărați pe politicile lui Biden în Orientul Mijlociu, dar acum, cu Harris, și nu cu Biden în vizor, tulburările sociale s-au atenuat”, spune Lichtman.

9. „White House Scandal Key”: Casa Albă nu este pătată de scandaluri

„Ah, cheia scandalurilor…cheia mea favorită. Republicanii au încercat ani la rând să-l bage pe Președintele Biden într-un scandal și n-au reușit. Deci cheia este adevărată”, spune Lichtman.

În ciuda prestației dezastruoase a lui Biden la dezbaterea cu Trump, a „declinului său cognitiv” și problemele cu legea ale fiului său controversat, Hunter Biden, Lichtman spune că „nimic din toate astea nu contează la cheia scandalului în ceea ce-l privește pe Biden, pentru că trebuie să existe cel puțin o oarecare recunoaștere bipartizană a corupției care să-l implice direct pe președintele însuși, și nu pe un membru al familiei sale. Deci cheia rămâne adevărată”.

În analiza lui Lichtman, Kamala Harris a strâns până acum 2 chei false și 7 adevărate – o reușită pentru democrați. Pentru ca Trump să poată câștiga în această analiză electorală, ar trebui ca ultimele 4 chei rămase să fie false.

10. „Incumbent Charisma Key”: Candidatul partidului este carismatic

„Asta este o cheie cu o miză extrem de ridicată. Trebuie să fii genul de om „o dată la o generație”, o adevărată inspirație. Harris nu a atins acest standard. Așa că această cheie este falsă”, spune Lichtman.

O reușită pentru Trump.

11. „Challenger Charisma Key”: Contracandidatul nu este carismatic

„Unii oameni cred că Trump este Dumnezeu, însă această impresie este împărtășită doar de o mână de oameni. Așa că această cheie este adevărată. Democrații vor rămâne la Casa Albă, iar Kamala Harris va fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii”, spune Lichtman.

12. „Foreign Policy Failure Key” & 13 „Foreign Policy Success Key”

„Ultimele două chei sunt tricky”, spune Lichtman. „Aceste chei se pot schimba oricând”.

„Admnistrația Biden este profund implicată în războiul din Gaza, care este un dezastru umanitar la care acum nu vedem niciun sfârșit. Chiar dacă ambele politici externe ar obține chei false, Democrații ar obține doar 5 chei false, și tot n-ar fi suficiente pentru ca Trump să fie reales la Casa Albă.

Kamala Harris va fi următorul președinte al Statelor Unite ale Americii. Cel puțin, asta e predicția mea pentru această cursă electorală. Dar rezultatul rămâne la latitudinea voastră. Așa că mergeți la vot!”, concluzionează Lichtman.

Rămâne de văzut cum va fi.

Citește și