• După ce a servit în armata americană și a devenit un academician respectat, Kissinger a intrat la Casa Albă ca mâna dreaptă a președintelui Richard Nixon.
  • În 1973, a fost numit și în funcția de secretar de stat, ceea ce i-a conferit o influență fără precedent asupra modului în care SUA se comportau în lume în timpul Războiului Rece.
  • În 1973, Kissinger a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a pune capăt războiului din Vietnam.

Henry Kissinger – care a dominat politica externă a SUA în perioada de vârf a Războiului Rece – a murit la vârsta de 100 de ani. Odată distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fostul consilier pentru securitate națională și secretar de stat a fost, de asemenea, condamnat de unii ca fiind un criminal de război.
Henry Kissinger avea 15 ani când a fugit împreună cu familia sa din Germania nazistă și s-a mutat la New York în 1938, scrie BBC.

După ce a servit în armata americană și a devenit un academician respectat, Kissinger a intrat la Casa Albă ca mâna dreaptă a președintelui Richard Nixon în materie de politică externă în 1969. În 1973, a fost numit și în funcția de secretar de stat, ceea ce i-a conferit o influență fără precedent asupra modului în care SUA se comportau în lume în timpul Războiului Rece.

Kissinger a jucat un rol cheie în relațiile SUA cu Rusia sovietică și China. De asemenea, va fi amintit pentru influența sa asupra Războiului din Vietnam.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

În 1973, Kissinger a câștigat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a pune capăt războiului din Vietnam, însă bilanțul său, inclusiv bombardarea Cambodgiei de către SUA, care a ucis sute de mii de oameni, i-a determinat pe unii să-l acuze de crimă de război.

Într-o postare pe X, ambasadorul chinez în SUA, Xie Feng, a declarat că a fost profund șocat și întristat” să afle despre moartea lui Kissinger.

Este o pierdere imensă atât pentru țările noastre, cât și pentru lume”, a spus el. Istoria își va aminti ce a contribuit centenarul la relațiile dintre China și SUA, iar el va rămâne mereu viu în inimile poporului chinez ca un vechi prieten foarte apreciat”, a adăugat el.

Citește și