• Hezbollah a avertizat că această serie de atacuri va continua și va viza noi locuri pe care Israelul nu și le-a imaginat că vor fi lovite.
  • Ambele părți au fost îndemnat să dea dovadă de reținere.
  • Un ofițer israelian a fost ucis în barajul de rachete, iar o persoană a fost ucisă într-un atac cu dronă israeliană în Liban.

Gruparea armată libaneză Hezbollah a lansat peste 200 de rachete și drone de atac în nordul Israelului, ca răspuns la uciderea unuia dintre comandanții săi superiori, scrie BBC.

Armata israeliană a declarat că unul dintre ofițerii săi a fost ucis în barajul de rachete, care a declanșat o serie de incendii. De asemenea, armata a declarat că, drept răspuns, a vizat structuri militare ale Hezbollah și alte ținte din sudul Libanului. Presa libaneză a raportat că o persoană a fost ucisă într-un atac cu dronă israelian în orașul Houla.

Ultimul baraj, care a urmat unuia format din 100 de rachete miercuri după-amiază, a fost unul dintre cele mai mari de până acum în cele nouă luni de violențe transfrontaliere care au stârnit temeri legate de un război total.

Recomandări

CE SE ALEGE DE FRANȚA
PE CINE SUSȚIN ROMÂNII LA EURO?
UNDE MERGI? CANICULA REVINE ÎN SUDUL EUROPEI
ORBAN ÎȘI DUCE GRUPUL ÎN P.E.
JOHN CENA SE RETRAGE DIN WWE
MAI DUCE BIDEN UN MANDAT?

Comandantul Hezbollah ucis într-un atac aerian israelian în apropierea orașului Tyre din sudul Libanului, Mohammed Nimah Nasser, a fost una dintre cele mai importante personalități ale grupării care au fost ucise în conflict.

Armata israeliană a declarat că Nasser a comandat unitatea Aziz a Hezbollah, care este responsabilă pentru lansarea de rachete din sud-vestul Libanului, și l-a acuzat că a condus un „număr mare de atacuri teroriste”.

De asemenea, aceasta l-a descris ca fiind omologul lui Taleb Sami Abdullah, comandantul unei alte unități, a cărui ucidere luna trecută a determinat Hezbollah să lanseze peste 200 de rachete și proiectile în nordul Israelului într-o singură zi.

Hezbollah a declarat că acționează în sprijinul grupării palestiniene care este, de asemenea, sprijinită de Iran. Ambele grupuri sunt interzise ca organizații teroriste de către Israel, Regatul Unit și alte țări. Până în prezent, peste 400 de persoane au fost ucise în Liban, în marea lor majoritate luptători Hezbollah, și 25 de persoane în Israel, majoritatea soldați.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să restabilească securitatea în nordul Israelului. „În campania dură împotriva Libanului am stabilit un principiu – oricine ne face rău este un om mort. Facem din acest principiu o realitate în practică”, a declarat el joi.

Ostilitățile au dus, de asemenea, la strămutarea a zeci de mii de persoane din comunitățile de frontieră din nordul Israelului și sudul Libanului.

„Răspunsul la asasinarea dragului lider Hajj Abu Nimah [Nasser]… a început noaptea trecută și rapid”, a avertizat Hashem Safieddine, înalt oficial Hezbollah, la funeraliile lui Nasser, joi, la Beirut. „Această serie va continua să vizeze noi locuri pe care inamicul nu și le-a imaginat că vor fi lovite”.

O purtătoare de cuvânt a forței ONU de menținere a păcii din Liban, Unifil, a declarat că schimburile se extind acum mai adânc în ambele părți ale frontierei și a făcut apel atât la Israel, cât și la Hezbollah să dea dovadă de reținere.

Oficialii israelieni au avertizat în repetate rânduri că sunt pregătiți pentru un război dacă diplomația eșuează. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri că armata va fi în curând pregătită să întreprindă orice acțiune necesară în Liban sau să ajungă la un acord de pe o poziție de forță.

Hezbollah, care este considerat un adversar net superior Hamas, a declarat că nu dorește un război total cu Israelul și că va observa în Liban orice încetare a focului între Israel și Hamas în Gaza. Dar a avertizat, de asemenea, Israelul că va lupta fără reguli dacă va avea loc un război.

Citește și