• Israelul a acuzat Hezbollah că se pregătea să lanseze rachete și proiectile spre teritoriul israelian, declarând că loviturile sunt un act de autoapărare.
  • Hezbollah a revendicat atacurile ca represalii pentru uciderea unui comandant de top luna trecută și a afirmat că a lovit 11 situri militare israeliene.
  •  Escaladarea tensiunilor a avut loc în timp ce Egiptul găzduia discuții pentru a pune capăt războiului Israelului împotriva Hamas.

Israelul a lansat lovituri aeriene în sudul Libanului împotriva Hezbollah, grupul militant afirmând că a răspuns prin lansarea de drone și sute de rachete, conform SkyNews.

Sirenele de avertizare au sunat în nordul Israelului și s-au auzit explozii când sistemul militar de apărare aeriană Iron Dome a doborât rachete din sudul Libanului. Zborurile către și de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost, de asemenea, suspendate.

Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au acuzat Hezbollah că „se pregătește să lanseze rachete și proiectile către teritoriul israelian”.

Recomandări

AVIZE AMATORILOR
LASĂ FRICA LA INTRARE
MĂ DOARE INTERNETUL
MANUAL VS TELEFON
SE ÎNTREC ÎN GAFE
PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL

„Într-un act de autoapărare pentru a înlătura aceste amenințări, IDF lovește ținte teroriste din Liban”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Hezbollah a emis o declarație în care afirmă că a finalizat „prima fază” a atacului său, după ce a lansat 320 de rachete Katyusha și a lovit 11 situri militare israeliene.

Gruparea combatantă susținută de Iran – desemnată organizație teroristă de mai multe țări, inclusiv Marea Britanie – a declarat că atacurile sale au fost represalii pentru uciderea unui comandant de top luna trecută. Fuad Shukr a murit într-un atac în suburbiile sudice ale Beirutului. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a descris anterior pe Shukr drept „unul dintre cei mai căutați teroriști din lume”.

Între timp, Agenția națională libaneză de știri a descris „avioanele de război inamice” care au provocat „daune grave proprietăților, culturilor și infrastructurii, în special rețelelor de electricitate și apă”.

Escaladarea a fost prevăzută conform unei evaluări a serviciilor de informații israeliene de către cei mai bine conectați corespondenți de securitate ai țării.

Netanyahu s-a întâlnit duminică dimineață cu membrii cabinetului său în legătură cu atacurile. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit, de asemenea, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

Pentagonul a declarat că acesta „a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de apărarea Israelului împotriva oricăror atacuri din partea Iranului și a partenerilor și proxeneților săi regionali”.

Atacul de duminică a avut loc în timp ce Egiptul găzduiește o nouă rundă de discuții menite să pună capăt războiului Israelului împotriva Hamas, aflat acum în a 11-a lună.

Hezbollah a declarat că va înceta luptele dacă va exista o încetare a focului.

Citește și