Hezbollah vizează 11 situri militare israeliene în „prima fază” a unui atac de represalii. Ce a declarat Benjamin Netanyahu

Israelul a lansat lovituri aeriene în sudul Libanului împotriva Hezbollah, grupul militant afirmând că a răspuns prin lansarea de drone și sute de rachete, conform SkyNews.

Sirenele de avertizare au sunat în nordul Israelului și s-au auzit explozii când sistemul militar de apărare aeriană Iron Dome a doborât rachete din sudul Libanului. Zborurile către și de pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv au fost, de asemenea, suspendate.

Într-o declarație, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au acuzat Hezbollah că „se pregătește să lanseze rachete și proiectile către teritoriul israelian”.

„Într-un act de autoapărare pentru a înlătura aceste amenințări, IDF lovește ținte teroriste din Liban”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Hezbollah a emis o declarație în care afirmă că a finalizat „prima fază” a atacului său, după ce a lansat 320 de rachete Katyusha și a lovit 11 situri militare israeliene.

Gruparea combatantă susținută de Iran – desemnată organizație teroristă de mai multe țări, inclusiv Marea Britanie – a declarat că atacurile sale au fost represalii pentru uciderea unui comandant de top luna trecută. Fuad Shukr a murit într-un atac în suburbiile sudice ale Beirutului. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a descris anterior pe Shukr drept „unul dintre cei mai căutați teroriști din lume”.

Între timp, Agenția națională libaneză de știri a descris „avioanele de război inamice” care au provocat „daune grave proprietăților, culturilor și infrastructurii, în special rețelelor de electricitate și apă”.

Escaladarea a fost prevăzută conform unei evaluări a serviciilor de informații israeliene de către cei mai bine conectați corespondenți de securitate ai țării.

Netanyahu s-a întâlnit duminică dimineață cu membrii cabinetului său în legătură cu atacurile. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit, de asemenea, cu omologul său israelian Yoav Gallant.

Pentagonul a declarat că acesta „a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite față de apărarea Israelului împotriva oricăror atacuri din partea Iranului și a partenerilor și proxeneților săi regionali”.

Atacul de duminică a avut loc în timp ce Egiptul găzduiește o nouă rundă de discuții menite să pună capăt războiului Israelului împotriva Hamas, aflat acum în a 11-a lună.

Hezbollah a declarat că va înceta luptele dacă va exista o încetare a focului.

Exit mobile version