HoReCa cere din nou Guvernului să redeschidă restaurantele. 10.000 de operatori ar putea închide definitiv afacerile

Horeca vrea din nou redeschiderea restaurantelor la interior. Anul trecut au primit lovitură după lovitură și multe afaceri și-au pus lacătul pe ușă. Dar acum reprezentanții antreprenorilor din industria ospitalității au trimis o nouă scrisoare către Guvern.

Argumentele patronilor de restaurante

În primul rând, membrii asociației HORA pun pe masă numărul mare de businessuri și de angajați din industrie. E vorba de 40.000 de afaceri care susțin 400.000 de locuri de muncă. Acestea, potrivit analizei HORA, reprezintă 10% dintre angajații din mediul privat.

De asemenea, menținerea restaurantelor închise la interior înseamnă un colaps general al industriei, întrucât 10.000 de operatori ar putea închide business-urile definitiv.

Nu în ultimul rând, Președintele HORA, susține că operatorii îndeplinesc cu strictețe regulile sanitare și nu există analize oficiale care să arate că au fost mai multe infectări cu covid din cauza restaurantelor deschise.

Noile măsuri aprobate de Guvern nu sunt de ajuns

Guvernul a promulgat prin Ordonanță de Urgență, pe 31 decembrie anul trecut, niște măsuri de sprijin pentru industria ospitalității. Este vorba de oferirea prin granturi a 20% din cifra de afaceri pe care antreprenorii o aveau în 2019. De asemenea, operatorii vor mai fi scutiți și de impozit până la finalul lunii martie anul acesta. Însă trebuie luat în calcul că un business nu poate să reziste dacă nu funcționează.

Nu este de ajuns să oferi niște bani antreprenorilor pentru că astfel nu doar că le oprești activitatea, dar scazi și încasările bugetare. Acest lucru are un lanț întreg de efecte asupra bugetului de stat, care are nevoie de împrumuturi atunci când colectarea taxelor este diminuată.

Exit mobile version