• Hunter Biden, fiul președintelui Joe Biden, a fost găsit vinovat pentru toate cele trei capete de acuzare.
  • Verdictul vine în contextul criticilor privind utilizarea sistemului de justiție în scopuri politice.
  • Hunter Biden ar putea primi o sentință de la 15 la 21 luni.

Fiul președintelui Joe Biden, Hunter Biden, nu scapă de justiție. Un juriul format din 12 cetățeni din Delaware l-a găsit vinovat că a mințit cu privire la consumul de droguri când a cumpărat o armă.
Este primul caz din istoria SUA, în care copilul unui președinte în funcție este condamnat pentru o infracțiune.

Care au fost detaliile procesului și capetele de acuzare împotriva lui Hunter Biden?

Hunter Biden a fost acuzat că a mințit despre consumul său de droguri pentru a cumpăra ilegal o armă.
Hunter Biden a fost acuzat în septembrie de consilierul special al SUA, David Weiss, pentru trei infracțiuni care rezultă din achiziționarea și posesia sa a unui revolver Colt Cobra .38 în octombrie 2018.
Un juriu din Wilmington, Delaware, l-a găsit vinovat pe Hunter Biden pentru toate cele trei acuzații împotriva lui, devenind primul copil al unui președinte american în funcție condamnat pentru o crimă.

Verdictul unanim al celor 12 membri ai juriului a venit în urma unui proces care a inclus mărturii de la fosta soție, fosta iubită și cumnata lui Hunter Biden, care au oferit relatări detaliate despre dependența sa de droguri în perioada în care a cumpărat arma în octombrie 2018. Probele prezentate au inclus mesaje text, fotografii și înregistrări bancare care arătau că Biden era în plină dependență de droguri când a achiziționat arma și a mințit pe formularul de achiziție. Procurorii au demonstrat că Hunter Biden era în plină dependență de droguri când a cumpărat arma și că a încălcat legea răspunzând „nu” la întrebarea despre consumul de droguri pe formularul de verificare guvernamentală.

Recomandări

HAVE MORE BABIES, SAVE THE PLANET
ATAC ARMAT ÎN RUSIA
MACRON FACE O PROMISIUNE FRANCEZILOR
PROBLEME LA GRANIȚĂ
ORBAN, ACUZAT CĂ FOLOSEȘTE MAȘINĂRIA FRICII
TESLA ȘI-A REDUS CU 14% PERSONALUL

Cum au răspuns avocații apărării în acest proces și ce alte acuzații mai are de apărat Hunter Biden?

Avocații lui Hunter Biden au susținut că acesta nu folosea droguri în momentul achiziționării armei și nu a avut intenția de a înșela, deoarece nu se considera un consumator de droguri când a completat formularul.

În apărarea sa, fiica sa, Naomi Biden, a declarat că tatăl ei părea să fie într-o stare bună atunci când l-a văzut înainte și după achiziționarea armei. Pe lângă acuzațiile legate de arme, Hunter Biden se confruntă și cu trei acuzații de crimă și șase de infracțiuni legate de taxe în California. Aceste acuzații susțin că între 2016 și 2019, Biden nu a plătit taxe în valoare de 1,4 milioane de dolari în timp ce cheltuia milioane pe droguri, escorte, mașini exotice și alte articole de lux. Hunter Biden a pledat nevinovat la aceste acuzații, iar procesul pentru acestea este programat să înceapă pe 5 septembrie în Los Angeles.

Care sunt efectele politice ale acestui verdict?

Verdictul vine într-un moment sensibil, având în vedere criticile aduse de fostul președinte Donald Trump cu privire la utilizarea sistemului de justiție în scopuri politice. Procesul a urmat condamnării penale din 30 mai a lui Trump, primul fost președinte al SUA găsit vinovat de o încălcare a legii.

Trump, condamnat pentru 34 de acuzații de infracțiune pentru falsificarea dosarelor de afaceri pentru a acoperi un scandal sexual, îi acuză pe democrați că au urmat acel caz și alte trei urmăriri penale pentru a-l împiedica să-și recapete puterea în revanșa cu Joe Biden.

Se știe că acest caz a fost inițiat de procurorul special David Weiss, numit de Trump. În plus, președintele Joe Biden a declarat că nu va acorda grațiere fiului său dacă va fi condamnat. Acest caz poate fi folosit de democrați pentru a sublinia independența sistemului de justiție. Sentința pentru acuzațiile legate de arme împotriva lui Hunter Biden ar putea varia între 15 și 21 de luni, dar experții cred că este puțin probabil să ajungă după gratii, dacă respectă termenii eliberării sale anterioare procesului.

Citește și