• Importurile de LNG ale Europei au scăzut cu 19% anul trecut, iar cele ale Regatului Unit cu 47%.
  • Investițiile în infrastructura de import LNG continuă, deși cererea scăzută de gaze ar putea lăsa aceste terminale neutilizate.
  • Raportul sugerează că UE trebuie să îmbunătățească diversificarea surselor de energie pentru a reduce dependența de LNG.

Un raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiza Financiară (IEEFA) arată că importurile de gaze lichefiate (LNG) ale Europei au scăzut cu 19% anul trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2021, pe măsură ce guvernele au încercat să înlocuiască combustibilii fosili cu energie regenerabilă, scrie The Guardian.

Cu toate acestea, investițiile masive în noi terminale de import LNG, accelerate de invazia Rusiei în Ucraina, continuă să se desfășoare, iar acest lucru ar putea însemna că infrastructura de miliarde de dolari va rămâne subutilizată în anii următori, avertizează institutul.

De asemenea, concluziile raportului ar putea stârni dezbateri în Regatul Unit cu privire la necesitatea unor noi investiții în proiecte de petrol și gaze din Marea Nordului și în facilități de stocare a gazului. Regatul Unit a înregistrat cea mai mare scădere a importurilor de LNG anul trecut, de 47% față de anul anterior, din cauza unei cereri record de gaze scăzute.

Recomandări

CU CE AU GREȘIT PINGUINII?
SUA DAU „SKIP” LA RAMSTEIN
FAKE NEWS!
IMPACTUL TARIFELOR
SE REPROFILEAZĂ PORCHE?
RUSIA SCAPĂ DE TARIFE

Ana Maria Jaller-Makarewicz, analist principal la IEEFA, a avertizat că guvernele care nu iau în considerare tendințele în cererea de gaze riscă să suprainvestească în infrastructură care va fi subutilizată pe măsură ce tranziția energetică va accelera.

Potrivit planurilor actuale, capacitatea de import a gazelor LNG a Europei este de așteptat să crească cu 60% între 2021 și 2030, fiind lideri în acest sens Germania, Olanda, Turcia, Italia, Franța, Belgia, Grecia, Finlanda, Polonia și Croația.

Aceste proiecte au fost accelerate după ce dependența Europei de gazele importate prin conductă din Rusia a fost înlăturată în urma invaziei Moscovei în Ucraina. Acest lucru a dus la o creștere a interesului pentru proiecte de energie regenerabilă și pentru terminalele de import LNG din Statele Unite.

Aproape jumătate din gazul importat în Europa anul trecut prin LNG a venit din Statele Unite, iar importurile de LNG din Rusia ale UE au crescut cu 18%, în ciuda obiectivului blocului de a renunța la combustibilii fosili ruși până în 2027.

Raportul arată că o treime din încărcăturile de LNG rusesc importate în Europa anul trecut au fost achiziționate pentru livrare pe termen scurt pe piața spot, ceea ce înseamnă că nu au fost supuse unor contracte pe termen lung cu Rusia și ar trebui să fie eliminate ca prioritate.

Deși raportul recunoaște politici care au redus consumul de gaze și un val de proiecte de energie regenerabilă ca factori pentru încetinirea importurilor de LNG, importurile de gaz prin conducte au crescut, ceea ce a făcut ca cererea generală de gaz să rămână constantă.

Jaller-Makarewicz a afirmat: „Eforturile UE de a reduce cererea de gaze au fost esențiale pentru menținerea securității furnizării de energie pe continent. Cu toate acestea, având în vedere că cererea de gaz din UE a rămas constantă anul trecut, este necesar mai multă muncă pentru diversificarea surselor de energie și reducerea expunerii Europei la volatilitatea pieței de LNG.

Citește și