• Studii serioase arată că populația acestei metropole braziliene a atins imunitatea colectivă.
  • Aproximativ 66% din locuitorii din Manaus ar avea deja anticorpi.
  • Totuși, cazurile cresc din nou de trei luni.

Speranța imunității colective în orașul Manaus, Brazilia, a fost rapid spulberată. Orașul, deja în mare parte afectat de pandemie în timpul primului val, și-a văzut spitalele copleșite de numărul de persoane infectate cu Covid-19 iar gropile comune sunt săpate de urgență, potrivit L’Express.

Însă un studiu publicat la sfârșitul lunii septembrie pe site-ul medRxiv a arătat, printr-un model matematic, că 66% din populația acestei metropole din nordul țării deține anticorpi împotriva coronavirusului.

Un alt studiu, publicat pe 8 decembrie în revista științifică Science, susține această teorie. Desfășurată între martie și octombrie, estimează că mai mult de trei sferturi dintre locuitorii din Manaus (76%) au acum anticorpi împotriva SARS-CoV-2, relatează Le Monde. Ceea ce crește speranța de a fi atins pragul imunității colective.

Recomandări

A.I.-UL ÎȚI FURĂ LOCUL DE MUNCĂ
TRUMP CERE PROTECȚIE
ORBAN VS. LEYEN
GERMANIA AJUTĂ UCRAINA
VALOAREA TESLA SCADE
LESS IS BETTER

Cu toate acestea, curba de contaminare a început deja să crească în urmă cu trei luni. Conform cifrelor Fundației pentru Supravegherea Sănătății din Amazonas (FVS-AM), numărul de noi cazuri dovedite este aproape de pragul de 1000 în fiecare zi, știind că în timpul primului val deosebit de mortal, numărul de noi cazuri confirmate a oscilat zilnic între 1.000 și 1.650 aproximativ.

În ceea ce privește decesele, acestea stagnează între 40 și 70 de decese pe săptămână. În cele din urmă, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii noiembrie de cercetători brazilieni, citat de Diario de Pernambouco, Manaus concentrează 40% din cazuri în stat.

„Trebuie să faceți diferența între prezența anticorpilor și imunitate”, explică Guilherme Werneck, un renumit epidemiolog brazilian, pentru Le Monde.

Încă ignorăm în mare măsură capacitățile reale de protecție ale anticorpilor. Nu știm dacă acestia protejează complet sau parțial de Covid, dacă această protecție este lungă sau scurtă și dacă poți fi re-infectat, de exemplu, după câteva luni”.

„Să presupunem că Manaus are de fapt 66% dintre persoanele cu anticorpi, iar acești anticorpi sunt într-adevăr protectivi … Ei bine, asta nu înseamnă că epidemia s-a încheiat!” Proporția persoanelor cu anticorpi variază enorm. „Un cartier sau un mediu social la altul … Putem astfel să asistăm la focare locale de epidemie”, adaugă el.