• Nicolae Ciucă le-a trimis criticilor literari și jurnaliștilor cartea „În slubja țării”
  • Ion Cristoiu: Nicolae Ciucă se prezintă în carte ca un om de treabă, din popor
  • Ion Cristoiu: Cartea nu dă niciun moment senzația de aroganță, va prinde
  • Cristoiu: Spre deosebire de „Pas cu pas”, Nicolae Ciucă chiar crede în cartea lui
  • Cristoiu: Ciucă a făcut parte din unitatea de elită a infanteriei, cercetarea
  • Cristoiu: La 4-5 pagini, Ciucă le mulțumește comandanților, prinde la militari
  • Cristoiu: Un sfert din carte sunt tradițiile populare din Oltenia

A început numărătoarea inversă pentru cea mai aștepată apariție editorială a anului.

Cartea „În slubja țării„, fără „ostaș” în față, semnată de Nicolae Ciucă, e gata de lansare.
Autorul a trimis-o deja criticilor, ca să o citească. A primit-o și scriitorul și gazetarul Ion Cristoiu.


Ce impresie are Ion Cristoiu despre carte

„Da, tocmai acum, înainte de a intra, am ajuns la penultimele, ultimele pagini, care se numesc „ce fel de președinte voi fi”. Nu întâmplător am menționat asta. Trei sferturi din carte sunt memorii și un sfert este programul de președinție, care, sigur, l-am citit, dar nu m-a pasionat. 

Recomandări

PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?
SWIFTIES FOR KAMALA
ORBAN CANDIDEAZĂ

Putem spune, până acum, în calitatea mea de critic: în primul rând, titlul nu trebuia schimbat, pentru că forța cărții stă tocmai în descrierea vieții de militar – știu că a fost militar de mic copil și poate eu insistam mai mult pe asta… și în al doilea rând, eu nu aș mai fi adăugat – mă pronunț în calitate de critic – acea parte groaznică despre activitatea lui de premier, de ministru… vă imaginați că n-are curaj să vorbească rău nici măcar despre Ludovic Orban… și partea cu președinția.

…Fotografiile m-au intrigat, deoarece, deși fotografiile ocupă în carte un spațiu însemnat copilăriei, familiei, sunt numai două grupaje de fotografii – unele cu viața lui de militar, și altele, celebrele fotografii ale politicienilor, cu alți politicieni. Culmea, lipsesc fotografiile cu familia, cu bunica, cu străbunica, mă rog, cu el copil, nu știu de ce nu le-a pus… probabil că s-a gândit să nu pară ridicol, să nu pară prea personal. 

Prin elogiul adus vieții de militar, sigur va câștiga voturile și simpatia militarului de carieră și a familiilor. Există o lume aparte în lumea românească, sunt cei cu militari de carieră și familiile cu mutările dintr-o garnizoană într-alta asta va fi…

și dacă m-ar întreba cineva imaginea omului… într-o carte de memorii, omul povestește la persoana întâi anumite lucruri. Este interesant că în niciun moment n-am văzut aici aroganță. Adică, de regulă, autorii în cărțile de memorii scot în evidență personalitatea, suntem de acord, „am făcut x”….nu, e un om așezat. 

Am văzut un Ciucă militar, așezat. Un Ciucă cuminte, se vrea un președinte cuminte. 

Eu nu o consider, văzând și partea a doua și a treia, o carte de memorii, pentru că, în legătură cu tot ce este contemporan, nu se referă nici la Klaus Iohannis, nici la Ludovic Orban. E o carte, să zicem așa, un fel de Creangă, dar fără harul lui Creangă. Eu n-aș înscrie cartea într-o carte de literatură, cum s-a încercat, ci într-o carte de campanie electorală. Nu întâmplător, ultima parte este programul lui ca președinte”.

Citește și