• În urmă cu un an, OMS anunța apariția unui nou virus
  • Sursa a apărut în târgul de animale din Wuhan
  • Nu se știe nici astăzi cine a fost pacientul zero

Exact acum un an, pe 31 decembrie, China anunța primele cazuri de îmbolnăvire cu o pneumonie necunoscută. La scurt timp după aceea, s-a descoperit că e vorba de un nou coronavirus, cu o capacitate nemaivăzută de transmitere.

În aceste 12 luni, viețile noastre s-au schimbat total, iar oamenii de știință se află și acum într-o cursă contra-cronometru pentru stoparea bolii Covid-19.

Primele cazuri de Covid-19, cum a fost numită ulterior boala provocată de SARS-CoV-2, au fost descoperite în orasul Wuhan din provincia chineză Hubei. Nu se știe nici astăzi cine a fost pacientul zero, dar primul focar a apărut în târgul de animale din acest oras și astăzi se află în 210 țări și a infectat 80 de milioane de oameni.

Doar China a luat în serios încă din primele zile amenințarea acestui virus, în timp ce occidentalii au întârziat să reacționeze până în martie, când majoritatea statelor europene au impus un lockdown fără precedent.

Avalanșa de bolnavi care au năvălit peste spitalele din țările civilizate a scos la iveală o situație de necrezut. Sismetul medical modern din Occident nu era pregătit pentru așa ceva. Nu aveam nici banalele măști chirurgicale, nici respiratoarele fără de care mulți au murit și care au întârziat să apară pe piață cel puțin căteva luni.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

Mobilizarea generală a personalului medical care a tratat această pandemie ca pe un război a fost prima acțiune majoră. Mulți medici și asistente s-au expus unui virus despre care se știa foarte puțin și în câteva luni au reușit să câștige un răgaz neprețuit.

Din păcate, vara și iluzia că pandemia se terminase au creat prilejul ca în toamnă să ne trezim în al doilea val de Covid-19, mult mai letal în Europa decât cel din primăvară. Iar momentul crucial al acestei crize a fost, desigur, anunțul făcut de Pfizer și BioNTech care au reușit să obțină un vaccin eficient împotriva Covid-19.

Vaccinurile vor reuși să scurteze semnificativ această criză, care a ucis până acum 1,8 milioane de oameni. Chiar și acum, la un an după startul pandemiei suntem nevoiți să păstrăm distanța și să purtăm mască.