• Incendiul de la nord de Atena a ars case în Varnavas și Marathon, cu flăcări de până la 25 de metri. Peste 500 de pompieri sunt implicați în stingerea focului.
  • Peste 40 de incendii au izbucnit în Grecia, devastând 100 km² de teren. Locuitorii și spitalele din zonele afectate au fost evacuate.
  • Vânturile puternice îngreunează operațiunile de stingere a incendiilor, iar premierul Kyriakos Mitsotakis a revenit pentru a coordona răspunsul.

Mii de locuitori sunt evacuați din casele lor, în timp ce un mare incendiu se răspândește la nord de Atena, cu flăcări care sar până la 25 de metri, scrie BBC.

Situl istoric Marathon se numără printre zonele în care locuitorii sunt mutați în siguranță de către serviciile de urgență. Casele și proprietățile din orașul Varnavas din apropiere ardeau, potrivit pompierilor.

Pompierii au evacuat, de asemenea, persoane prinse de flăcări într-un convoi de 20 până la 25 de vehicule care încercaseră să scape din zonă.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Patruzeci de incendii au izbucnit în Grecia de sâmbătă după-amiază, iar pompierii încă se luptă cu șapte.

Corpul de pompieri a lucrat toată noaptea „dar, în ciuda eforturilor supraomenești, focul a evoluat rapid”, a declarat purtătorul de cuvânt Vassilis Vathrakogiannis într-un briefing de presă de urgență luni dimineața.

Peste 500 de pompieri și 150 de vehicule au fost dislocați pentru a ajuta la stingerea flăcărilor. El a spus că incendiul se îndreaptă spre sud, spre satul Penteli, la nord-estul Atenei, și cel puțin trei spitale de acolo au fost evacuate.

Vathrakogiannis a adăugat că vânturile au rămas puternice în timpul nopții și se așteaptă să crească în intensitate pe parcursul lunii dimineață.

Grecia tocmai a cunoscut cele mai fierbinți iunie și iulie din istorie.
Ministrul crizei climatice și protecției civile, Vassilis Kikilias, a avertizat că vremea extrem de periculoasă va continua. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, s-a întors duminică la Atena, scurtându-și vacanța, pentru a face față crizei.

În Varnavas, incendiul care a început duminică după-amiază a ars 100 km pătrați de teren până la ora 19:00 BST. Locuitorii din Varnavas și Grammatiko au fost instruiți să evacueze printr-un mesaj de la numărul național de urgență. Locuitorilor orașului istoric Marathon li s-a spus, de asemenea, să evacueze spre orașul de pe plajă Nea Makri.

Un pompier din Marathon a fost dus la spital cu arsuri de gradul doi la brațe și picioare, în timp ce cinci persoane au fost transportate la spital cu probleme de respirație.

Un locuitor din satul Polydendri a spus că „totul arde”.
„Am 200 de măslini acolo, dar acum au dispărut”, a spus Giorgos Tsevas, în vârstă de 48 de ani.

„Toți locuitorii de aici au plantații de măslini, sau viță de vie…Toți au fost distruși”.

Un alt bărbat care locuiește în Varnavas, Nikos Anagnostou, a spus că partea frontală a incendiului a fost „cu adevărat uriașă” și „incontrolabilă”.

„Toate măslinele sunt arse. Și anul acesta a fost un an bun pentru ulei.”

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vathrakogiannis, a declarat duminică că incendiul a fost rapid atenuat la o dimensiune uriașă de vânturi de până la 8 Beaufort (39-46 mph).

„Facem un apel către toți locuitorii din zonă. Pentru propria lor siguranță și având în vedere că incendiul avansează rapid, este imperativ să respecte instrucțiunile autorităților”.

„În acest moment, focul avansează spre Lacul Marathon, forțele împotriva acestuia fiind întărite în mod constant, concentrându-se pe flancuri și confruntându-se cu flăcări care în unele cazuri sunt mai mari de 25 de metri”, a adăugat el.

Vânturile puternice îngreunau foarte mult activitatea aeronavei de stingere a incendiilor care participa la operațiune, lupta împotriva incendiului fiind așteptată să dureze toată noaptea, deoarece vânturile erau de așteptat să continue să fie foarte puternice. Centrele medicale și spitalele din Atena au rămas în alertă duminică seara. Părți din capitală au rămas sub un nor de fum maro.

Citește și