India a aprobat de urgență primul vaccin pe bază de ADN din lume împotriva Covid-19

A nurse prepares a dose of a Covid-19 vaccine shot at the Yatharth Super Speciality Hospital near New Delhi, India, 22 January 2021. One of the world's biggest and nationwide COVID-19 vaccination drive launched by Indian prime minister Narendra Modi and aimed at inoculating 30 million people continues of vaccinating healthcare workers and high-risk groups like Accredited Social Health Activist (ASHA) doctors, MBBS students. EPA-EFE/,Image: 585283361, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Autoritatea indiană de reglementare a medicamentelor a acordat aprobarea de urgență pentru utilizarea vaccinului COVID-19 de la Zydus Cadila, primul vaccin ADN din lume împotriva coronavirusului, la adulți și copii cu vârsta de peste 12 ani.

Aprobarea dă un impuls programului de vaccinare din India, care își propune să inoculeze toți adulții eligibili până în decembrie și va oferi prima doză pentru cei sub 18 ani, în timp ce țara încă se luptă să limiteze răspândirea virusului în unele state.

Vaccinul, ZyCoV-D, utilizează o secțiune de material genetic din virus care dă instrucțiuni sub formă de ADN sau ARN pentru a produce proteina specifică pe care sistemul imunitar o recunoaște și la care răspunde, notează Reuters.

ZyCoV-D se administrează în trei doze

Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor COVID-19, care necesită două doze sau chiar o singură doză, ZyCoV-D se administrează în trei doze.

Producătorul de medicamente generice, listat ca Cadila Healthcare Ltd, își propune să producă anual între 100 și 120 de milioane de doze de ZyCoV-D și a început deja să stocheze vaccinul.

Vaccinul de la Zydus Cadila, dezvoltat în parteneriat cu Departamentul de Biotehnologie, este al doilea vaccin de producție proprie care obține autorizația de urgență în India, după Covaxin de la Bharat Biotech.

Producătorul de medicamente a declarat în iulie că vaccinul său COVID-19 este eficient împotriva noilor mutanți ai coronavirusului, în special a variantei Delta, și că injecția se administrează cu ajutorul unui aplicator fără ace, spre deosebire de seringile tradiționale.

India e la al șaselea vaccin

Acordul de reglementare face ca ZyCoV-D să fie al șaselea vaccin autorizat pentru utilizare în această țară, unde doar aproximativ 9,18% din întreaga populație a fost complet vaccinată până în prezent, potrivit datelor Johns Hopkins.

Zydus Cadila a prezentat, de asemenea, date care evaluează un regim cu două doze pentru vaccin în luna iulie și intenționează să solicite aprobarea de reglementare pentru acesta.

Firma solicitase autorizarea ZyCoV-D la 1 iulie, pe baza unei rate de eficacitate de 66,6% într-un studiu în fază avansată efectuat pe peste 28.000 de voluntari din întreaga țară.

Exit mobile version