• Producţia industrială a scăzut în 2023 cu 4,9%, conform Institutul Național de Statistică.
  • Industria din întreaga zonă euro a scăzut.
  • Războiul din Ucraina a făcut ca piața europeană să fie inundată de produse industriale din afara Uniunii Europene.

Bogdan Glăvan, analist financiar, spune că industria României a ajuns din nou la nivelul din 2015. Industria a scăzut în ultimii ani în România. Producţia industrială a scăzut în 2023 cu 4,9%, ca efect al reducerii producţiei şi furnizării de energie, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).

Există mai multe motive pentru care industria a scăzut. „Primul și probabil cel mai important este faptul că industria germană, către care noi exportăm majoritatea produselor industriale românești, a scăzut. Și nu doar industria germană, ci și industria întregii zone euro, care, de asemenea, este într-o situație destul de problematică,” declară Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar.

„Este și problema prețurilor la energie, care s-a continuat într-o oarecare măsură și în 2023, dar mai ales în 2022,” adaugă acesta. „Și ar mai fi un factor, și anume războiul din Ucraina, care a făcut ca piața europeană să fie inundată de produse industriale din afara Uniunii Europene. Aceste produse au fost mai ieftine, pentru că Europa a pus embargo pe produsele rusești și Rusia n-a mai putut să exporte fier vechi în nicio țară europeană,” a mai spus Răzvan.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Perspective pentru 2024

Răzvan Botea susține că perspectivele pentru 2024 nu sunt prea bune. „Avem problemele pe plan extern, și anume faptul că Comisia Europeană face un push destul de puternic pentru înverzirea industriei. Companiile europene sunt obligate să investească în această înverzire a industriei, pe când o companie chinezească, turcească sau indiană nu are aceste costuri.”

„Cât timp Comisia Europeană nu ia niște măsuri clare pentru a limita importurile de produse din afara Uniunii Europene, care au o amprentă de carbon considerabilă față de produsele europene, o să fie un handicap destul de grav al industriei europene,” a adăugat Răzvan.

Citește și: