• Un război între Israel și Hezbollah ar putea forța SUA să se implice mai profund în regiune, în timp ce ar putea duce la un nou dezastru umanitar. 
  • Oficialii americani încearcă să convingă ambele părți să renunțe la escaladare.
  • Unele țări europene consideră că un astfel de conflict ar putea izbucni în câteva zile.

O confruntare la scară largă între Israel și Hezbollah este probabil să izbucnească în următoarele câteva săptămâni dacă Ierusalimul și Hamas nu reușesc să ajungă la un acord de încetare a focului în Gaza, indică serviciile secrete americane, conform Politico.

Oficialii americani încearcă să convingă ambele părți să renunțe la escaladare – o sarcină care ar fi mult mai ușoară cu o încetare a focului în Gaza. Dar acest acord se află în negocieri tensionate, iar oficialii americani nu sunt încrezători că Israelul și Hamas vor fi de acord în viitorul apropiat. Între timp, Forțele de Apărare ale Israelului și Hezbollah au elaborat planuri de luptă și sunt în curs de a încerca să procure arme suplimentare, potrivit a doi înalți oficiali americani informați cu privire la informații.

Ambele părți au declarat public că nu doresc să intre în război, însă oficialii de rang înalt ai lui Biden cred din ce în ce mai mult că este probabil să izbucnească lupte intense, în ciuda eforturilor de a încerca să le prevină.

Recomandări

JOE BIDEN NU RENUNȚĂ
SCHIMBĂRILE CLIMATICE FAC RAVAGII
CE SPUNE TIMBERLAKE DESPRE ARESTARE
EXTREMA DREAPTĂ SĂRBĂTOREȘTE
BANNON: „ARMATA MAGA ESTE PREGĂTITĂ”
PUBLICUL NU A FOST PREA ÎNCÂNTAT DE SZA

Un război între Israel și Hezbollah ar putea declanșa un conflict care să forțeze SUA să ajute la apărarea Ierusalimului și să împingă administrația Biden să se implice mai profund într-o regiune pe care a încercat ani de zile să o părăsească. De asemenea, există riscul unui nou dezastru umanitar, care ar afecta comunitatea umanitară într-un moment în care aceasta este deja subțire și încearcă să gestioneze criza din Gaza.

Serviciile de informații americane oferă o evaluare puțin mai conservatoare decât cele care provin din unele părți ale Europei. Unele țări europene calculează că un război între Israel și Hezbollah ar putea avea loc în câteva zile. Multe și-au sfătuit cetățenii să părăsească Libanul.

Doi dintre înalții oficiali au subliniat că nu este clar când anume ar putea începe războiul, dar au menționat că Israelul încearcă să își refacă rapid stocurile și capacitatea de trupe. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că administrația lucrează la o „rezoluție diplomatică” care să permită cetățenilor israelieni și libanezi să se întoarcă la casele lor.

Administrația Biden a încercat timp de câteva săptămâni să convingă ambele părți să nu intre în război. Oficiali americani de rang înalt, inclusiv Amos Hochstein, trimis în Orientul Mijlociu, au călătorit în regiune în ultimele zile pentru a încerca să restabilească calmul. În ciuda acestor eforturi, înalți oficiali ai lui Biden au declarat că escaladarea tensiunilor la granița Israelului – și lipsa oricărei mișcări semnificative în negocierile pentru încetarea focului – tinde spre război.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, care a vizitat Washingtonul în această săptămână, a declarat miercuri reporterilor că Israelul „nu dorește război”. El a adăugat: „Scopul este să ne aducem cetățenii înapoi acasă în siguranță. Preferăm să o facem prin înțelegeri, dar ne pregătim pentru orice scenariu posibil”.

Citește și