INSP a actualizat definițiile de caz pentru coronavirus. Noile reguli includ 14 categorii de persoane care trebuie testate

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat, luni, definiţiile de caz pentru coronavirus. Noile reguli prevăd 14 categorii de persoane care trebuie testate. Persoanele instituționalizate asimptomatice trebuie testate de două sau patru ori pe lună. INSP consideră caz suspect orice persoană cu tuse, febră, scurtarea respirației și debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei.

Cazurile sunt împărțite în:

Contactul direct este definit ca:

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului. Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct.

Categorii de persoane pentru care INSP recomandă testarea sunt:

Unitățile medicale pot stabili protocoale de testare pentru personalul medical şi/sau pacienți prin tehnici de RT-PCR, suplimentar faţă de aceste recomandări, care pot fi realizate cu resurse proprii, în laboratoarele pe care le dețin sau în alte laboratoare.

Ministerele cu rețea sanitară proprie pot stabili protocoale de testare pentru personalul propriu, în funcție de specificul activității. În aceste cazuri, unităţile sanitare îşi vor efectua propria anchetă epidemiologică şi vor adopta măsuri de limitare a infecției, acţiuni ce intră în responsabilitatea directă a managerului. Raportul anchetei epidemiologice va fi trimis în termen de 24 de ore direcţiei de sănătate publică a judeţului de apartenență a cazului.

Exit mobile version