• Autoritățile insulare vor sfătui populația să caute adăpost în cazul unui incident nuclear, deși riscul este considerat extrem de scăzut, potrivit unei analize a Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA).
  • Baloanele de iod stabil nu vor fi stocate, iar în cazul unui incident, adăpostirea la fața locului (inclusiv închiderea feroneriilor și oprirea ventilației) a fost considerată măsura cea mai adecvată.
  • Revizuirea recomandă continuarea colaborării cu autoritățile franceze și analiza probelor de mediu marin, pentru a asigura gestionarea eficientă a riscurilor și comunicarea în caz de urgență.

Autoritățile Insulelor Canalului Mânecii vor sfătui populația să caute adăpost în cazul puțin probabil al unui incident nuclear care ar afecta insulele. Agenția britanică pentru securitate sanitară (UKHSA) a analizat riscurile nucleare pentru insule ca parte a „planificării de rutină a riscurilor și a continuității activității”, scrie BBC.

Aceasta a declarat că riscul producerii unui incident nuclear este extrem de scăzut, iar analiza sa a luat în considerare cele mai pesimiste scenarii. UKHSA a recomandat să se ia în considerare adăpostirea la fața locului și stocarea de iod, însă Grupul consultativ pan-insular privind radiațiile a decis că adăpostirea este cea mai potrivită alegere pentru insule.

Riscurile luate în considerare au fost amplasamentele nucleare din Franța, deșeurile radioactive aruncate în șanțul Hurd Deep din largul insulei Alderney în anii 1950 și 1960 și transportul de materiale nucleare cu vaporul în apele din jurul Insulelor Anglo-Normande.
Siturile din Franța analizate au fost situl de reprocesare a combustibilului nuclear Orano La Hague, centrala nucleară Flamanville și șantierul naval din Cherbourg, unde sunt dezmembrate submarinele nucleare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

UKHSA a declarat că, în cazul unui incident la unul dintre aceste situri, direcția vântului și condițiile meteorologice sunt importante – vântul ar putea împinge materialul radioactiv spre insule, iar ploaia ar face ca o cantitate mai mare din acesta să aterizeze pe insule.
Pe baza a cinci ani de date meteorologice, aceasta a declarat că, în condițiile în care vântul predominant este dinspre vest și sud-vest, este puțin probabil ca o pană să fie suflată spre insule.

De asemenea, UKSHA a explicat că, în cazul în care orice material ar urma să ajungă pe insulă, „cea mai bună opțiune” pentru oameni ar fi să se „adăpostească pe loc”. Acest lucru înseamnă să meargă în interior, să închidă ușile și ferestrele și să oprească ventilatoarele și aerul condiționat.

Cu toate acestea, în modelarea sa a unei eliberări foarte mari de materiale la situl Orano la Hague, care, potrivit acesteia, este extrem de improbabilă datorită procedurilor de siguranță în vigoare, adăpostirea a fost necesară doar în 5% din cazuri.

Revizuirea a inclus următoarele recomandări:
– continuarea programului de analiză a probelor de mediu marin pentru a oferi asigurări
luarea în considerare a planurilor de gestionare a emisiilor radioactive în apele teritoriale ale Insulelor Canalului
– continuarea colaborării cu autoritățile franceze privind siguranța siturilor nucleare franceze și comunicarea în caz de urgență
– luarea în considerare a planificării pentru punerea în aplicare a adăpostirii și a iodului stabil, dacă este necesar, după o eliberare de materiale radioactive în aer

Planificarea comunicării în urma unei situații de urgență, în special dacă nu este necesară nicio acțiune. Planificarea comunicării cu vizitatorii Insulelor Canalului Mânecii. Grupurile consultative în materie de radiații pentru ambele insule s-au reunit pentru a discuta recomandările raportului. Grupurile au votat împotriva stocării de iod stabil în favoarea concentrării asupra adăpostirii în cazul puțin probabil al producerii unui incident nuclear.

Prof. Peter Bradley, directorul de sănătate publică din Jersey, a declarat: „Această revizuire a făcut parte din ciclul nostru de evaluare a riscurilor, iar constatările sunt liniștitoare, indicând că probabilitatea unui astfel de incident este foarte scăzută.

„UKHSA a luat în considerare cele mai pesimiste scenarii, ceea ce este important pentru context, și chiar și în cazul foarte puțin probabil al unui astfel de incident, tiparele noastre meteorologice tipice ar minimiza probabil orice risc pentru sănătatea publică”.

Dr. Nicola Brink, directorul de sănătate publică din Guernsey, a declarat: „Principalul sfat de sănătate publică ar fi, în cazul unui astfel de eveniment puțin probabil, ca comunitatea să caute adăpost cu prioritate.

„Acesta a fost, mai degrabă decât stocarea de iod, cel pe care Grupul consultativ privind radiațiile de pe întreaga insulă a votat în unanimitate ca fiind cel mai proporțional curs de acțiune atunci când a luat în considerare toți factorii relevanți.”

Citește și