• Oficialii chinezi se pregătesc pentru o întâlnire în noiembrie în Asia.
  • Joe Biden a vorbit la telefon cu Xi Jinping la sfârșitul lunii iulie, iar oficialii americani au declarat, la acea vreme, că au încheiat convorbirea convenind asupra unei întâlniri viitoare în persoană.
  • Însă, de atunci, relațiile s-au deteriorat odată cu vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, Beijingul răspunzând prin lansarea unor jocuri de război în jurul insulei autonome.

Prima întâlnire între președintele Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping ar putea avea loc în noiembrie, în marja unui summit internațional din Asia, potrivit unor persoane familiarizate cu planificarea, citate de dailymail.co.uk.

Detaliile au apărut joi, într-un moment de tensiune între cele două țări, după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan săptămâna trecută.

De atunci, Beijingul a răspuns cu o retorică belicoasă și exerciții militare cu focuri reale în jurul insulei autonome, Taiwan.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

în prezent, se pare că oficialii chinezi fac planuri pentru ca Xi să viziteze Asia de Sud-Est în ceea ce ar fi prima sa călătorie internațională din ultimii trei ani, unde ar avea și prima sa întâlnire în persoană cu Joe Biden, de la preluarea mandatului de președinte.

Oficiali implicați în pregătiri au declarat pentru Wall Street Journal că liderul chinez, în vârstă de 69 de ani, va lua parte la congresul partidului său din toamnă – unde se așteaptă ca el să pretindă un al treilea mandat de premier. Apoi, acesta va participa la summitul Grupului celor 20, care va avea loc pe insula indoneziană Bali, în perioada 15-16 noiembrie.

De acolo, Xi va merge în capitala thailandeză Bangkok pentru un summit al Cooperării Economice Asia-Pacific, două zile mai târziu.

Oficialii americani au declarat că nu pot comenta pregătirile pe care le fac oficialii chinezi

Ca parte a planificării, oficialii chinezi fac pregătiri pentru o întâlnire și cu Joe Biden în marja unuia dintre aceste summituri – deși aceste planuri s-ar putea schimba, au spus ei.

Oficialii americani au declarat că nu pot comenta pregătirile pe care le fac oficialii chinezi.

Dar un oficial de la Casa Albă a reiterat ceea ce s-a spus după ce cei doi lideri au vorbit la telefon, la sfârșitul lunii trecute, și anume că oficialii lucrează pentru o întâlnire față în față.

„China susține Indonezia și Thailanda în calitate de gazde ale celor două conferințe și este dispusă să lucreze cu toate părțile pentru a promova conferința și pentru a obține rezultate pozitive.”, a declarat Ministerul chinez de Externe pentru Wall Street Journal.

Xi nu a părăsit China din ianuarie 2020, când a efectuat o vizită de stat în Birmania. Câteva zile mai târziu, autoritățile sanitare chineze au declarat o urgență de sănătate publică, cauzată de virusul COVID-19.

În acest timp, China și-a intensificat pretențiile asupra Taiwanului, iar, în ultimele săptămâni, au crescut temerile că ar putea fi pe cale să lanseze o invazie.

Nancy Pelosi a sosit în Taiwan, săptămâna trecută, după mai multe zile de speculații cu privire la posibilitatea ca ea să facă această călătorie și să intensifice tensiunile cu Beijingul, care consideră Taiwanul drept un teritoriu chinezesc care va fi în cele din urmă reunificat cu China continentală.

Prezența sa a marcat onoarea ca cel mai înalt oficial al SUA, după președintele țării, să viziteze Taiwan în ultimele decenii.

Ca răspuns, Beijingul a desfășurat avioane de luptă, nave de război și rachete balistice în jurul Taiwanului, în ceea ce analiștii au spus că este un exercițiu pentru o blocadă sau o invazie a insulei.

Joe Biden a evitat să o critice pe Pelosi.

„Aceasta a fost decizia ei”, a spus el când a fost întrebat de reporteri despre călătorie, în timp ce părăsea, luni dimineață, casa sa de pe plaja din Delaware pentru o excursie de o zi în Kentucky.