Interviul integral al lui Biden pentru ABC. Președintele SUA rămâne în cursa prezidențială și neagă declinul cognitiv: „Nimeni nu e mai capabil ca mine să conducă Statele Unite”

ABC a difuzat interviul lui Biden cu George Stephanopoulos la ora 03:30, ora României. Este primul interviu al lui Biden după prestația dezastruoasă din cadrul dezbaterii cu Trump.

Biden a încercat să-și justifice prestația proastă dând vina pe „extenuare” și pe Trump, care „a continuat să țipe” chiar și atunci când i se închidea microfonul.

Biden spune că zgomotul l-a tulburat și l-a făcut „să-și piardă controlul”.

Președintele SUA spune că ulterior dezbaterii a făcut un test COVID, dar s-a dovedit că a avut doar o „răceală gravă”, nu un virus.

Moderatorul George Stephanopoulos i-a adresat întrebări curajoase Președintelui Biden, inclusiv dacă ar fi dispus să facă un test neurologic – așa cum i-a sugerat și Trump – pentru a-i liniști pe americanii îngrijorați de vârsta sa, dar și dacă mai este în stare să conducă SUA încă 4 ani.

Destul de ezitant, Biden a răspuns: „Nu am făcut acest test, dar doctorii îmi zic că sunt bine. De fapt, fac testul zilnic prin activitățile mele, nu doar prin conducerea campaniei, dar prin conducerea întregii lumi. Suntem cea mai importantă țară din lume”.

Întrebat dacă a urmărit dezbaterea, Biden a spus că „nu crede că s-a uitat”.

Cu toate acestea, Biden a anunțat clar că rămâne în cursa prezidențială, fiind singurul capabil să conducă SUA și NATO – „singurul calificat”, după cum s-a autodeclarat.

Biden nici nu vrea să audă de răzvrătirea democraților care i-ar putea cere să se retragă din cursa prezidențială.

Interviul ABC:

George Stephanopoulos: Să începem cu dezbaterea. Ați zis ca ați avut o noapte proastă.

Biden: A fost un episod prost. Eram extenuat, nu mi-am ascultat instinctele în ceea ce privește pregătirea.

George Stephanopoulos: Ați avut o lună grea. De ce nu ați avut timp să vă odihniți?

Biden: Pentru că mă simțeam groaznic. Am avut o noapte proastă. Echipa mi-a făcut un test COVID, să vadă dacă aveam vreun virus. Nu aveam. Doar o răceală gravă.

George Stephanopoulos: V-ați uitat la dezbatere?

Biden: Nu cred că m-am uitat, nu.

George Stephanopoulos: Dar ați realizat cât de rău merge?

Biden: Da, uitați…prestația mea nu e vina nimănui decât a mea. E pur și simplu vina mea. De obicei stau jos…am realizat în mijlocul dezbaterii că New York Times mă dădea cu 10 puncte mai jos în sondaje decât Trump, înainte să înceapă. Am avut o noapte proastă.

George Stephanopoulos: Pentru mulți americani, problema e vârsta. Oamenii s-au uitat la dezbatere și pare că li se confirmă fricile pe care le aveau.

Biden: Am avut 10 evenimente unul după celălalt după dezbatere. Am avut evenimente în Carolina de Nord, Georgia, interviuri ca acesta…Am avut o noapte proastă.

George Stephanopoulos: Cât de repede v-ați dat seama că aveați o noapte proastă?

Biden: Când Trump încă țipa, când i se închidea microfonul și mă distragea. Nu eram în control.

George Stephanopoulos: Oamenii se tem că sunteți în declin. NYT pe 2 iulie a raportat că „oamenii care au petrecut timp cu dumneavoastră în ultimele luni au observat o stare tot mai îngrijorătoare”, alții titrează că „Biden nu mai e același ca atunci când a preluat președinția”.

Sunteți același om ca acum 3 ani și jumătate?

Biden: Sunt același. Am creat economia, am făcut un plan pentru războiul din Orientul Mijlociu, am extins NATO. Toate lucrurile majore. Am creat 200.000 noi job-uri. Am avut 3 obiective: să restaurăm sprijinul pentru clasa mijlocie, să aduc o decență față de președinție, să avem o națiune unită.

George Stephanopoulos: Cât v-au costat ultimii 3 ani?

Biden: O noapte rea. Sunt optimist cu privire la această țară. Nu cred că America e într-o stare proastă. Am făcut mult progres. În următorul mandat o să mă asigur că avem asistență medicală pentru toată lumea, pentru copii, pentru bătrâni.

George Stephanopoulos: Contraziceți că ați avut anumite momente de declin?

Biden: Nu, dar sunt încă în stare bună. Doctorul mi-a spus că sunt extenuat. Am doctori medicali care mă însoțesc. Ei nu ar ezita să-mi spună dacă aș avea ceva.

George Stephanopoulos: Ați făcut acest test cognitiv, o examinare neurologică?

Biden: Nu. Dar doctorii mi-au zis că sunt bine.

George Stephanopoulos: Ați fi dispus să faceți asta?

Biden: Fac un test neurologic în fiecare zi. Am făcut teste fizice. Fac acest test zilnic, prin tot ce fac. Nu doar prin conducerea campaniei, ci întreaga lume. Suntem cea mai importantă țară din lume. De exemplu azi, am vorbit cu noul premier al UK, cu care mă voi întâlni la summit-ul NATO. În fiecare zi iau decizii.

George Stephanopoulos: Alegerile sunt despre mâine, nu despre ieri, nu despre trecut. Mulți oameni se întreabă dacă veți putea conduce eficient în urmatorii 4 ani.

Biden: George, eu am extins NATO. Eu sunt cel care l-a pus la punct pe Putin, cel care a reușit să strângă 50 țări care să ajute Ucraina. Se investesc miliarde în SUA.

George Stephanopoulos: Dar americanii sunt îngrijorați de starea dumneavoastră. Pentru a-i liniști, ați face acest test?

Biden: Fac acest test zilnic.

George Stephanopoulos: Aveți capacitatea mintală și fizică pentru următorii 4 ani?

Biden: Candidez din nou pentru că înțeleg cel mai bine ce trebuie făcut pentru a duce națiunea la nivelul care trebuie. În ceea ce privește decizia Curții Supreme privind imunitatea…e vorba despre caracterul Președintelui.

George Stephanopoulos: Sunteți sigur că sunteți sincer? Sunteți sigur că îl puteți învinge pe Trump?

Biden: Da, da, da.

George Stephanopoulos: Trump e inculpat, însă sunteți în spatele lui în sondaje.

Biden: Doar într-un sondaj, la CBS…și New York Times. New York Times mă dădea în urma lui Trump cu 10 puncte înainte de dezbatere.

George Stephanopoulos: Ați câștigat votul popular în 2020, dar sunteți în urmă acum .

Biden: Nu-mi pasă.

George Stephanopoulos: Merită riscul?

Biden: Nimeni nu e mai capabil să fie Președinte decât mine.

George Stephanopoulos: Cum răspundeți criticilor?

Biden: Trump e un mincinos patologic. De 27, 28 ori a mințit. E omul care vrea să distruga fiecare lucru pe care l-am făcut. M-am convins de 2 lucruri: Sunt cel mai calificat și știu ce trebuie făcut.

George Stephanopoulos: Washington Post a raportat că Mark Warner face un grup de senatori ca sa vă înlăture. Dacă Nancy Pelosi v-ar spune „suntem îngrijorați că pierdem Camera și Senatul dacă veți candida”, ce ați face?

Biden: Toți au zis că eu trebuie să rămân în cursă.

George Stephanopoulos: Dacă auziți de la aliați, de la prieteni, de la democrații din Cameră și Senat că se tem că pierd și că trebuie să vă retrageți, ce veți face?

Biden: Refuz să răspund la asta. Nu vor face asta. Nu se va întâmpla.

George Stephanopoulos: Cum v-ati simți în ianuarie dacă Trump câștigă?

Biden: M-aș simți ca și cum am dat totul și am făcut cea mai bună treabă pe care puteam să o fac. Despre asta e vorba. SUA se află într-un punct de cotitură, în lupta dintre democrație și autocrație. Trump e un pericol. Cine va ține NATO împreună? Cine mai are această calificare?

Exit mobile version