• Datele UE despre schimbările climatice arată că în fiecare din ultimele 12 luni s-a înregistrat un nou record de temperatură globală pentru perioada respectivă a anului. 
  • Temperaturile ridicate sunt determinate de schimbările climatice provocate de om, în special de emisiile de gaze cu efect de seră.
  • Reprezentanții grupurilor de combustibili fosili au declarat că s-au angajat să își reducă emisiile.

Industria mondială a combustibililor fosili ar trebui să fie interzisă de la publicitate pentru a ajuta la salvarea lumii de schimbările climatice, a declarat miercuri șeful Organizației Națiunilor Unite, conform BBC.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit corporațiile din domeniul cărbunelui, petrolului și gazelor naturale „nașii haosului climatic”, care au denaturat adevărul și au înșelat publicul timp de decenii. Așa cum publicitatea la tutun a fost interzisă din cauza amenințării la adresa sănătății, același lucru ar trebui să se aplice acum și combustibililor fosili, a spus el.

Comentariile sale au reprezentat cea mai dură condamnare a industriilor responsabile pentru cea mai mare parte a încălzirii globale. Acestea au fost făcute în contextul în care noi studii au arătat că ritmul de încălzire este în creștere și că recordurile de căldură la nivel global au continuat să scadă.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Datele serviciului climatic al UE confirmă faptul că în fiecare din ultimele 12 luni s-a înregistrat un nou record de temperatură globală pentru perioada respectivă a anului. Temperaturile ridicate au fost determinate de schimbările climatice provocate de om, deși au fost ușor influențate și de fenomenul climatic El Niño.

Deși fenomenul El Niño, care se estompează, ar trebui să aducă în curând o pauză în secvența de luni record, temperaturile vor continua să crească pe termen lung din cauza emisiilor de gaze care încălzesc planeta, generate de activitățile umane.

Anul trecut a fost cel mai cald înregistrat vreodată, iar Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a declarat miercuri că recordul ar putea fi doborât din nou chiar în acest an. Un grup de aproximativ 50 de oameni de știință de renume au raportat separat că rata încălzirii globale cauzate de oameni a continuat să crească. Aceștia au constatat că emisiile ridicate și continue de gaze de încălzire înseamnă că lumea se apropie de depășirea pragului simbolic de încălzire de 1,5C pe termen lung.

Pentru a încerca să evite acest rezultat, Secretarul general al ONU a cerut o acțiune politică mai rapidă în ceea ce privește schimbările climatice și o „reprimare” a industriei combustibililor fosili.

„Trebuie să ne confruntăm direct cu cei din industria combustibililor fosili care au dat dovadă de un zel neobosit pentru a obstrucționa progresul – timp de decenii. Îndemn fiecare țară să interzică publicitatea din partea companiilor producătoare de combustibili fosili”, a declarat el în fața publicului din New York. Și îndemn mass-media și companiile de știri și de tehnologie să nu mai accepte publicitate pentru combustibilii fosili”.

În replică, reprezentanții grupurilor de combustibili fosili au declarat că s-au angajat să își reducă emisiile.

„Industria noastră se concentrează pe continuarea producerii de energie fiabilă și la prețuri accesibile, abordând în același timp provocarea climatică, iar orice afirmație contrară este falsă”, a declarat Megan Bloomgren, vicepreședinte senior pentru comunicare la American Petroleum Foundation.

Apelul lui Guterres pentru interzicerea totală a tuturor reclamelor la combustibilii fosili merge mai departe – dar nu are valoare juridică, iar ONU nu dispune de mijloace pentru a pune în aplicare această idee. Cu toate acestea, va fi considerat un impuls pentru militanții care au luptat împotriva sponsorizării și publicității din partea companiilor din industria cărbunelui, petrolului și gazelor.

Atât festivalul de carte Hay, cât și cel de la Edinburgh au suspendat recent sponsorizarea din partea companiei de investiții Baillie Gifford, ca urmare a controversei legate de legăturile cu firmele producătoare de combustibili fosili.

Sportul este unul dintre cele mai mari domenii de publicitate și sponsorizare a combustibililor fosili, fotbalul având o lungă asociere cu producătorii de petrol și gaze. În trecut, din cauza preocupărilor legate de sănătatea umană, sponsorizarea alcoolului și a tutunului a fost interzisă în fotbal, iar militanții ecologiști speră că, datorită sprijinului acordat de Guterres, combustibilii fosili vor urma aceeași cale.

Însă un nou studiu publicat astăzi de un grup de oameni de știință de renume din domeniul climei a evidențiat cât de aproape este lumea de o depășire pe termen lung a pragului de 1,5C. Aceștia estimează că, de la începutul anului 2024, lumea ar putea emite doar aproximativ 200 de miliarde de tone de dioxid de carbon (CO2) în plus pentru a avea o șansă de 50/50 de a menține încălzirea la 1,5C – față de 500 de miliarde de tone la începutul anului 2020.

Emisiile de gaze cu efect de seră dau, de asemenea, semne de plafonare, dar sunt încă la un nivel record. Acestea trebuie să scadă rapid pentru ca obiectivele globale să aibă o șansă de a fi atinse, deoarece fiecare fracțiune de grad de încălzire agravează impactul climatic. „Fiecare grad contează; fiecare zecime de grad contează”, spune Ko Barrett, secretarul general adjunct al OMM.

„Diferența dintre 1,5C și, să zicem, 2C ar putea însemna […] consecințe nefaste, pentru comunitățile de coastă, pentru ecosistemele fragile și pentru biodiversitatea pe care o conțin, precum și pentru ghețari și zonele înghețate ale lumii.”

Citește și