• Şase inuiţi din Groenlanda, duşi de mici în Danemarca în cadrul unui experiment social eşuat în 1951, cer despăgubiri din partea statului danez, relatează BBC.
  • Cei şase supravieţuitori vor fiecare câte 37.800 de dolari, spune avocatul lor.

Inuiţii, cu vârste de peste 70 de ani, sunt supravieţuitorii grupului de 22 de copii care au fost luaţi din casele lor pentru a fi educaţi ca „mici danezi”.

Când s-au întors ulterior în Groenlanda, au fost plasaţi într-un orfelinat, iar mulţi dintre ei nu şi-au mai văzut familiile.

Cei şase supravieţuitori vor fiecare câte 37.800 de dolari, spune avocatul lor.

Recomandări

KIM ȘI PUTIN SUNT „BFF”
PASTILA DE SPORT
S-A RUPT COALIȚIA
RESPINSĂ DIN NOU
GO GREEN
ARTA LA GUNOI

Autorităţile daneze nu au făcut până acum niciun comentariu public pe această temă.

Anul trecut, premierul danez Mette Frederiksen şi-a cerut scuze, în mod oficial, în numele ţării sale. „Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Dar putem să ne asumăm responsabilitatea şi să ne cerem scuze faţă de cei de care ar fi trebuit să avem grijă, dar nu am reuşit să o facem”, a declarat ea.

Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul regatului Danemarcei şi se bazează pe Copenhaga pentru gestionarea monedei, a relaţiilor externe şi a apărării, precum şi pentru acordarea unei subvenţii anuale importante.

În 1951, autorităţile daneze au decis că o modalitate de a moderniza Groenlanda ar fi crearea unui nou tip de groenlandez.

Profesorii şi preoţii au fost rugaţi să identifice copiii care ar putea fi reeducaţi şi cărora li s-ar putea oferi o „viaţă mai bună” în Danemarca continentală, iar apoi să se întoarcă pentru a fi modele pentru relaţiile dintre Groenlanda şi Danemarca.

Multe familii au fost reticente, dar unele au cedat, iar în mai 1951, nava MS Disko a plecat din Nuuk cu 22 de copii la bord.

La sosire, copiii au fost privaţi de contactul cu rudele, aveau dificultăţi de comunicare în limba daneză-groenlandeză şi au fost plasaţi în centre de plasament.