• Din 1 ianuarie 2007, România este stat membru al Uniunii Europene.
  • Asta înseamnă că avem atât drepturi, cât şi obligaţii.
  • Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Să zicem că am câștigat normalitate, curaj, democrație, dreptul de a nu tăcea, călătorii libere, dreptul de a critica, am câștigat contactul cu lumea”.

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit la Aleph News despre ce a câștigat România odată cu integrarea europeană, dar a vorbit și despre pierderile țării.

Ce am câștigat prin integrarea europeană

„Să zicem că am câștigat normalitate, curaj, democrație, dreptul de a nu tăcea, călătorii libere, dreptul de a critica, am câștigat contactul cu lumea. E ca un sistem de vase comunicante în care am intrat, ne simțim părtași ai lumii întregi. Că nu ne prea simțim părtași ai propriei țări care se risipește prin lume e altă problemă”, a spus Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Românie.

Ce am pierdut odată cu integrarea în Uniunea Europeană

„Am pierdut din candoare. Generația mea a crezut că sub comunism, raiul pe pământ se afla după cortina de fier și am văzut acest lucru cu multă ușurință după căderea comunismului. Astăzi știm că nu există raiul pe pământ, vedem toate relele lumii, le criticăm, iar pe unele le preluăm mai ușor de când suntem în UE. Sunt tot mai multe țări care critică UE, unele chiar ies din UE, altele nu se supun în totalitate regulilor și atunci noi, ca români, ne îngrijorăm pentru că după peste 40 de ani de comunism am sperat ca UE să ne aducă lapte și miere, dar prea ne-am obișnuit să ne ghideze alții, să ne ofere ei binele sau răul și să ne traseze reguli de urmat.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

Ca țară mică nu putem decide de unii singuri, nu suntem o mare putere a lumii și nu suntem un protagonist pe plan internațional. Ar trebui să ne tratăm soarta cu demnitate. UE nu ne împiedică să mergem înainte, să progresăm, dar nici nu ne aduce succesul pe tavă. UE a fost o salvare pentru noi care eram prinși în ghearele răsăritului. Dacă nu știm să folosim această șansă a UE nu e numai vina UE”, a adăugat Ioan Aurel Pop.