• Ion Cristoiu: S-a ivit Partidul Rezultat! Cătălin Predoiu e primit cu un entuziasm ieşit din comun. O fi regizat sau o fi sincer? Mă întreb: Cum va fi votat Klaus Iohannis de foştii PDL-işti dacă-l iubesc atît de tare pe Predoiu?
  • Ion Cristoiu: Fuziunea, cu un singur vot împotrivă. Nimeni nu s-a dus la tribună ca să pună întrebări.Toţi au lăudat PDL. Ca la orice Înmormântare: Despre morţi numai bine! Potrivit Protocolului, noul partid se va numi, pe timpul Tranziţiei, Partidul Naţional Liberal.
  • Ion Cristoiu: Se votează totul pe bandă rulantă. Nici o împotrivire, nici o abţinere. Aşa s-a votat şi la înfiinţarea USL! Vorbeşte Ludovic Orban. Invocă ziua lui Vasile Blaga. Sala, născută din Fuziune, aplaudă, ridicată în picioare. Ţine un discurs electoral. Nu-i văd rostul.

Sîmbătă, 26 iulie 2014, a avut loc la Bucureşti ceea ce s-a numit Congresul Fuziunii. Două partide tari, amîndouă foste la Guvernare , PDL şi PNL, fuzionau pentru a forma PNL. La vremea respectivă această absurditate a fost motivată de regizorii Fuziunii ca dînd curs necesităţii istorice de a avea şi pe partea Dreaptă, un partid puternic.

Sîntem în 2024.

PNL, partidul născut din fuziunea de acum un deceniu, e mai slab decît fiecare dintre cele două partide de pe vremea PDL şi PNL.

Intuind că-i vorba de un moment istoric, înmormîntarea a două partide, am fost prezent la ceea ce s-a numit Congresul Fuziunii.

Am luat laptopul cu mine şi am postat pe parcursul zilei de 26 iulie 2014, pe cristoiublog.ro , gîndurile iscate de ceea ce vedeam şi auzeam.

Le redau acum, după 10 ani, ca mărturie a profeţiilor mele ce s-au adeverit.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

 

Ce voi urmări la Congresul Fuziunii

Nu puteam lipsi de la Congresul intitulat Fuziunea PDL-PNL care nu-i fuziune, ci doar Alianţă. Particip mai întîi la Convenţia PDL şi, mai apoi, la Congresul comun. La faţa locului fiind (am plecat pentru asta din Chioşcul de la Găgeşti), voi urmări atent atmosfera, dar şi alte fapte mici şi mari pentru a vedea:

  1. MRU a venit în PDL pentru a fi în ultimă instanţă adevăratul candidat al ACL la prezidenţiale?
  2. Ce va face Monica Macovei pentru a transforma sindrofia de la Palatul Parlamentului într-o rampă de lansare la prezidenţiale ca independent?
  3. Sînt şi lideri PDL sau PNL care se opun fuziunii, dar în buna tradiţie autohtonă preferă să aştepte prilejul pentru a se revolta?
  4. Cît de mult va entuziasma sala Congresului comun Klaus Iohannis, candidatul Dreptei pe trei sferturi unite?
  5. Cît de serioasă e afacerea cu fuziunea pentru liberali, cei care pînă nu demult erau fraţi de cruce cu PDL-iştii?

Voi participa şi al emisiunea Realităţii Tv de la ora 14. Voi căuta să vă ţin la curent de la faţa locului cu propriile observaţii!

*

Congresul PDL a început la timp, de parcă şedinţa ar fi condusă de Klaus Iohannis

Lipseşte Traian Băsescu. La intrarea în sala PDL, un indicator: Spre Congresul PNL Se sărbătoreşte Ziua Lui Blaga. Discursul lui Blaga: Anunţă formarea celui mai mare partid de Centru Dreapta din istoria modernă a României. De unde şi până unde?

*

S-a terminat Înmormîntarea. A început Nunta.

La finele Convenţiei care a dus PDL la groapă, s-a anunţat că la Congresul comun vor veni şi Liberalii. Pentru că nu sînt locuri suficiente, foştii PDL-işti, deveniţi Liberali din tată-n fiu, sînt rugaţi să le dea locuri. Pe timpul pauzei am rămas în sală. Prilej de a vedea aranjarea scene pentru montajul literar-artistic Fuziunea cît ai clipi. Pe unele scaune de la prezidiu au fost puse, în locul etichetelor PDL-iste, etichete PNL-iste. Mai mult decît semnificativ. În Prezidiul noului partid nu încap toţi cei din conducerile partidelor. În faţa mea, are loc o discuţie între Monica Macovei şi Vasile Blaga. Înţeleg că Monica ar fi vrut să ia cuvîntul la Statut. Fireşte că nu i s-a dat. Era nevoie de o serbare şi nu o dezbatere. Mă aşteptam, totuşi, ca Monica Macovei să creeze un moment. Nu l-a creat. A intrat şi ea în disciplina comunistă a partidelor politice din România! S-a amenajat Prezidiul. Pe pupitrul cuvîntătorilor sânt siglele celor două partide.

Montaj literar-artistic pe cinste: Forţa Civică a avut Congres mai înainte, într-altă sală. După Congres, au stat la uşa Congresului PDL. Luînd cuvîntul, Gheorghe Flutur anunţă intrarea celor de la Forţa Civică. Intră respectivii! 7 dintre lideri sînt invitaţi pe scenă. MRU dă mîna cu cei din primul rînd. Ia cuvântul MRU. Defineşte duşmanul: Victor Ponta şi PSD. Aluzii străvezii la Traian Băsescu. Despre candidatura sa: Nimic, deşi mi s-a părut că linguşeşte prea tare PDL. Şi el vorbeşte despre marea Construcţie numită partidul comun. Am impresia că se supralicitează momentul istoric. Prea multă sărbătoare pentru mine, care urăsc sărbătorile.Vasile Blaga se vrea Unificatorul Dreptei, un fel de Ferdinand Unificatorul.

*

Gînduri de la Congresul Înmormîntării PDL

S-a ivit Partidul Rezultat! Cătălin Predoiu e primit cu un entuziasm ieşit din comun. O fi regizat sau o fi sincer? Mă întreb: Cum va fi votat Klaus Iohannis de foştii PDL-işti dacă-l iubesc atît de tare pe Predoiu? Discurs bun, care înflăcărează sala. Cătălin Predoiu, în buna tradiţie a politicii româneşti, nu scapă prilejul de a lustrui pe şleau pe Vasile Blaga. Vorbeşte chiar de Doctrina Blaga! Să-ti faci cruce nu alta! Mai înainte s-a votat Înmormîntarea, pardon Fuziunea, cu un singur vot împotrivă. Nimeni nu s-a dus la tribună ca să pună întrebări.Toţi au lăudat PDL. Ca la orice Înmormântare: Despre morţi numai bine! Potrivit Protocolului, noul partid se va numi, pe timpul Tranziţiei, Partidul Naţional Liberal, Rezultat al fuziunii dintre Partidul Naţional Liberal Şi Partidul Democrat Liberal-PNL (PNL+PDL). După cum ştiu eu presa, noului partid i se va spune Partidul Rezultat.

*

Gînduri de la nunta cu Imnul de stat

Primul rînd de scaune e rezervat Ambasadorilor. N-a venit nici unul. Locurile au fost ocupate de nişte june şi juni de la PNL, care n-au avut locuri în sală. A venit, totuşi, un diplomat. După faţă trebuie să fie din fostele republici sovietice. Vorbeşte (mult) unul de la PPE. Cei de la PNL se uită la el ca la felul patru. Pînă acum le vorbise unul de la ALDE. Unii de la PDL stau acum în rîndul doi sau chiar trei din prezidiu. Ludovic Orban i-a luat locul Robertei Anastase. Se mai citeşte o dată protocolul. La denumirea PNL, sala aplaudă. Sînt doar liberalii sau şi PDL-iştii? Nu-i exclus să fie şi PDL-işti. Sînt bucuroşi s-au înscris în PNL! Mureau să fie urmaşii lui Ionel Brătianu. De notat. Candidatul comun nu va fi stabilit de către Congres, ci de conducerile restrînse. Se supune la vot Proiectul. E unanimitate cu aplauze. Şi eu, care urăsc aplauzele

*

Klaus Iohannis şi-a aranjat aplaudaci!?!

Vorbeşte Vasile Blaga. Pe post de copreşedinte. Victor Ponta e în derută – anunţă el solemn. Mă rog! Eu nu sînt convins că-i aşa. Întrebare: Cînd e criticat PSD de la tribună, liberalii din sală aplaudă?

Posibil.

Aşa au aplaudat şi cînd de la tribună se critica PDL!

Ce fel de lighioane sînt politicienii ăştia?

Cum e posibil ca pînă mai ieri liberalii să fi fost bot în bot cu PSD-iştii, iar acum aceiaşi liberali sînt bot în bot cu PDL-iştii? Vorbeşte Klaus Iohannis.Sala se ridică în picioare. A apărut Steaua Dreptei, Salvatorul! Am mai văzut piesa asta cu Salvatorul. Citeşte!! Spre deosebire de ceilalţi vorbitori, citeşte de pe bucata de hîrtie din faţă. Bate cîmpii zicînd că românii nu sânt interesaţi de spectacol în politică. După cum face pauze, cred că aplauzele sînt aranjate. Pe hîrtie o fi scriind: aici trebuie să tac, pentru că aplaudacii vor intra în scenă. Spre deosebire de ceilalţi oratori, nu spune nimic deosebit, e gol ca un butoi de bere nemţească.

*

Gînduri de la nuntă

Se votează totul pe bandă rulantă. Nici o împotrivire, nici o abţinere. Aşa s-a votat şi la înfiinţarea USL! Vorbeşte Ludovic Orban. Invocă ziua lui Vasile Blaga. Sala, născută din Fuziune, aplaudă, ridicată în picioare. Ţine un discurs electoral. Nu-i văd rostul. S-ar cuveni să vorbească şi unul de la răposatul PDL. Reuşeşte să înflăcăreze sala. Victor Ponta devine Personajul principal al Congresului de fuziune. S-a ajuns. Am impresia că Ludovic Orban i-a ţinut locul lui Klaus Iohannis. Ia cuvîntul Cătălin Predoiu. Foştii PDL-işti aplaudă şi-i strigă numele. Să vedem ce vor face Liberalii la Iohannis. Vorbitorul zice lucruri bune despre PNL. Abia aştept să-l văd pe Klaus Iohannis! Ce mult a evoluat Predoiu! Foarte bun vorbitor, ştie să dea temperatură ideilor abstracte. Cătălin Predoiu lansează sloganul Să cucerim Cotroceniul! Se strigă Predoiu! Vom avea surpriza de a-l avea pe Cătălin Predoiu candidat comun? Nu-i exclus. Aşa se zice pe ici pe colo în sală.

*

Gînduri de la Congresul Înmormîntării PDL

Vasile Blaga se zbate să convingă o sală moartă de necesitatea fuziunii. Principalul argument: Dominarea absolută a PSD. Vasile Blaga proclamă fuziunea pe veci. Măi, să fie! Cît o fi avut la Istorie? Cîte construcţii pe veci n-am întîlnit în Istorie! Urmează atacuri la PMP şi la Traian Băsescu. Hodoronc-tronc! Nu văd rostul. Se adresează cu dragii mei PDL-işti. Pentru ultima oară, desigur. Curios cum atîţia oameni au venit din toată ţara şi suportă greu căldura din sală pentru a aproba moartea partidului lor. Lipsesc lumînările.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Citește și