• Ion Cristoiu: Din punct de vedere politic, cel mai important e rezultatul de la Bucureşti. Rezultatul de la Bucureşti se va duce până în prezidenţiale.
  • Ion Cristoiu: Gabriela Firea este prima, nu ştiu dacă Marcel Ciolacu i-a dat sau nu acordul, care semnalează că liderii PSD trebuie să se gândească şi la varianta divorţului de PNL.
  • Ion Cristoiu: Apariţia acestui document pare pus la cale de Nicuşor Dan. Un asemenea document poate fi în arhiva CNSAS şi în arhiva SRI. El nu a fost autentificat, chiar dacă ar fi adevărat. Totul este în favoarea lui Nicuşor Dan

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, dacă Nicuşor Dan va câştiga Primăria Capitalei, coaliţia PNL-PSD se va rupe, iar Alianţa Dreapta Unită (ADU) se va legitima ca principală forţă de dreapta, anti-PSD, în defavoarea liberalilor.

“Din punct de vedere politic, cel mai important e rezultatul de la Bucureşti. Rezultatul de la Bucureşti se va duce până în prezidenţiale, o să vedeţi, este foarte important”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că Gabriela Firea a semnalat într-un interviu liderilor PSD posibilitatea ruperii coaliţiei cu PNL, mai ales după apariţia fotografiei de pe Arena Naţională în care Nicolae Ciucă şi Nicuşor Dan îşi strângeau zîmbitori mâinile.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

„Acest interviu depăşeşte cu mult valoarea unui interviu de campanie pentru că Gabriela Firea este prima, nu ştiu dacă Marcel Ciolacu i-a dat sau nu acordul, care semnalează că liderii PSD trebuie să se gândească şi la varianta divorţului de PNL. Şi are dreptate. Poza aia nu e pentru Consiliul General (…) E clar că s-au înţeles. S-a vrut o poză şi pentu pregătirea ruperii. De ce să se rupă? Dacă câştigă Nicuşor Dan, se rup”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu consideră că o victorie a lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei şi a celorlalţi candidaţi ai USR din marile oraşe va duce la o legitimare şi întărire a a Alianţei Dreapta Unită ca principală coaliţie de anti-PSD.

„Avem aşa. Candidaţi USR în funcţii sunt: Viziteu la Bacău, Coliban la Braşov, Fritz la Timişoara, Nicuşor Dan la Bucureşti şi Clotilde Armand la Sectorul 1 (…) Trebuie să vedem duminică seara. dacă toţi ăştia câştigă, PNL şi PSD s-au lins pe bot. Dar şi dacă câştigă Nicuşor Dan. Pentru că în momentul în care câştigă Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, nu este exclus, atunci Alianţa Dreapta Unită (ADU) se legitimează ca principală coaliţie de opoziţie (…), de dreapta, anti-PSD”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu adaugă că PNL va fi principala victimă a legitimării ADU deoarece mulţi liberali se vor duce către ea în perspectiva alegerilor generale, considerând-o întruchiparea dreptei autentice, anti-PSD.

„În acel moment victima este PNL (…) partidul la înghesuială este PNL pentru că îşi dă seama, de aia se pregăteşte, că trucul anti-PSD merge şi că urmează adevăratele alegeri, care vor stabili puterea în România, prezidenţialele şi parlamentarele (…) Ciucă ştie că stau nişte tipi pe margine, chiar şi pe marginea partidului. (…) Dacă o coaliţie, că e de doi lei ADU, nu are nici măcar sediu, câştigă, se întăreşte foarte mult. Deja se legitimează, devine atractivă şi în perspectiva parlamentarelor mulţi se vor duce de la PNL către ei, că ar întruchipa dreapta anti-PSD, autentică”, a susţinut publicistul.

„Documentul privind colaborarea cu Securitatea pare pus la cale de Nicuşor Dan”

Ion Cristoiu mai spune că documentul privind colaborarea lui Nicuşor Dan cu fosta Securitate, apărut luni în presă, pare pus la cale chiar de edilul Capitalei pentru a-şi mobiliza electoratul la vot.

„Nicuşor Dan are un electorat fan. Acest electorat trebuie să iasă la vot. Până acum PSD a avut o strategie, foarte deşteaptă, de genul hai să facem încât nici să nu se ştie că pe 9 iunie sunt alegeri. Mare parte din electoratul lui Nicuşor Dan nu este de gen PSD. Problema este că poate să iasă la vot la strigătul <Nicuşor Dan e în pericol>. Apariţia acestui document pare pus la cale de Nicuşor Dan. (…) De unde e documentul? Cine şi-l asumă? Un asemenea document poate fi în arhiva CNSAS şi în arhiva SRI. El nu a fost autentificat, chiar dacă ar fi adevărat. (…) Totul este în favoarea lui Nicuşor Dan. (…) Documentul nu a fost dat în presă ca fiind din arhiva CNSAS, nu, a fost dat pe filiera PSD. Eu nu ştiu dacă l-a făcut Gabriela Firea, dar există uneori în campanii acest mijloc în care tu pui pe seama cuiva ceva care în defavoarea lui (…) am văzut că şi o parte din presa pesedistă a fost atentă, nu a muşcat”, a explicat publicistul .

“Toate sondajeleînainte de vot au o problemă. Funcţionează conspiraţia tăcerii”

Cât priveşte sondajele de opinie date publicităţii în ultima perioadă, Ion Cristoiu spune că acestea nu reflectă dimensiunea votului pentru anumiţi candidaţi deoarece funcţionează conspiraţia tăcerii.

“Toate aceste sondaje au o problemă pentru că la Piedone funcţionează conspiraţia tăcerii. Piedone va avea mult mai mult. Sunt aproape sigur (…) la Piedone vor fi mulţi care vor spune că merg cu Burduja, cu Gabriela Firea, dar vor vota cu Piedone. Putem avea două mari surprize faţă de sondaje. Una este în legătură cu Piedone, nu în sensul că va câştiga, dar să aibă un scor mult mai mare. S-ar putea ca şi Şoşoacă (…) la ea conspiraţia tăcerii merge şi mai mult. Cine are curaj să spună că votează cu Şoşoacă? Dvs aţi spune? Nu!”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu afirmă că, şi în cazul alegerilor europarlamentare, estimările sondajelor de opinie au o problemă pentru că nu măsoară şi intenţiile de vot ale diasporei.

„A doua este în legătură cu europarlamentarele. Toate sondajele, inclusiv exitpoll-urile vor da estimările fără diaspora. Ori în cazul europarlamentarelor, diaspora va zdrobi. S-au făcut foarte multe centre de votare şi oamenii se vor duce la vot, mai ales că e vorba de europarlamentare. E posibil ca la sondajele de la ieşirea urne de duminică seara, AUR să aibă un anumit scor, dar în realitate să fie mult mai mare, nu contează cât, că oricum pe locul 1 e PSD şi PNL”, a mai spus publicistul.