• Peste 1.100 de lideri PNL au votat astăzi candidatul la alegerile prezidențiale.
  • Ciucă: Ne dorim o coaliție cu partidele de dreapta. Mereu a fost prima noastră opțiune.
  • Ciucă: Niciodată România nu a fost mai bine din punct se vedere economic și strategic.
  • Nicușor Dan: Sunt convins ca vom avea guvernare de dreapta.
  • Bode: PSD are de dus o lupta cu fostul său președinte, iar Lasconi nu știe de ce parte este.
  • Ciucă: La mine în CV este cel mai bun raport între vechimea în muncă și vechimea în politică.

De la inundații, direct la Congres. Nicolae Ciucă a fost votat astăzi de Consiliul PNL drept candidat oficial în alegerile prezidențiale. Tema actualei guvernări cu PSD a fost abordată de Ciucă în discursul său.

Acesta a punctat că PNL își dorește o guvernare de dreapta, însă nu a găsit în niciun partid de dreapta maturitatea necesară.

N-au fost foarte multe surprize, mai ales să văd în vedere că n-au fost contracandidați.

Recomandări

ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP

Nicolae Ciucă a fost ales în unanimitate să reprezinte PNL în cursa pentru Cotroceni. O surpriză o putem numi poate faptul că am avut două rezoluții care s-au votat astăzi aici. Una pe justiție, iar cealaltă pe cultură, poate ușor atipic față de ceea ce ne-am fi așteptat astăzi.

Miniștrii care fac acum parte din guvern nu au vorbit în afară de doamna Turcan, însă mai multe despre ce s-a întâmplat astăzi aici ne-a povestit scriitorul și publicistul Ion Cristoiu. 

Cum vi s-a părut în primul rând declarația și discursul pe care l-a avut domnul Ciucă astăzi? 

„Dacă domnul Ciucă era comandant de armată, că invocă asta, și ar fi trebuit să pornim aici la bătălie împotriva dușmanului, eu n-aș fi simțit nevoia să scot sabiile, adică nu a avut minimă însuflețire. Întregii manifestari I-a lipsit un lucru fundamental – dușmanul.

Am 40 de ani de prezență la asemenea lansări; la toate la care am fost anterior acestei guvernări, era împotriva cuiva. La congresul PDL – împotriva PSD, la congresul PSD – împotriva dreptei. Acum, dacă ați observat, porneam la lupte, dar eu sunt gata să scot și sabia, dar împotriva cui?”

La PSD au fost mult mai multe atacuri extrem de directe. Astăzi mult mai puține, și cumva voalate, nu directe așa cum am văzut la PSD. Au vrut să meargă pe un discurs mai diplomat, pentru că n-au fost nici foarte multe lucruri clare în ceea ce privește modul în care își dorește domnul Ciucă să fie președinte? 

„E bună formula, au fost diplomați, pentru că, dacă ați observat, n-au atacat pe nimeni. Normal era, repete, la asemenea manifestări, sala se entuziasmează când începi să denunți dușmanul. 

USR-ul n-a existat, AUR n-a existat, Mircea Gioană n-a existat, ceva Marcel Ciolacu…Probabil că au vrut să dea un mesaj de noi, PNL-ul, ne împăcăm cu toată lumea… Dar pentru armata care urmează să acționeze la vot, nu cred că e suficient”. 

Domnul Ciucă a fost foarte clar, a spus că își dorește o guvernare de dreapta, că întotdeauna ăsta a fost principalul obiectiv și că s-a ajuns la asta pentru că nu s-a putut la momentul respectiv să se facă o alianță de dreapta valabilă. Credeți că mai departe vor merge în aceeași strategie cu alianța de dreapta? Sau este doar un discurs de campanie pentru a liniști PNL-iștii tradiționali care au fost deranjați de această Coaliție? 

„E un discurs care, ca și întreagă manifestare, vrea să nu rupă punțele cu PSD. Chiar și aritmetica electorală spune că nu au cum să fac un alt guvern. Deci ar trebui ca PNL-ul la parlamentare să aibă 30% și USR-ul 20% ceva. E greu de imaginat, așa că eu cred că se va merge, și de asta și această prudență, tot pe formula amândoi în turul 2, că și rimează Nicu și Marcel, și după asta, probabil că cine pierde devine premier, cine câștigă devine președinte”. 

Se schimbă în vreun fel calculele sau punctajul pe care îl avea în sondaje PNL după acest congres? Ajută la ceva această chemare la unitate, la hotărâre, din partea PNL? 

„De regulă asemenea manifestare au și un rol mediatic, în sensul că trebuie să agăți presa. Nu prea am văzut, m-am uitat acum pe site-uri, deci prea multe evenimente nu s-au creat.

E un eșec și în legătură cu mobilizarea armatei, și n-a transmis nimic deosebit. 

M-a uluit cum să ai două rezoluții, una pe droguri și una pe cultură. A venit Raluca Turcan și ne-a vorbit despre cum se va dezvolta industria cinematografică. Partidul Național Liberal trebuia să fie o nebunie.

Cum vor dezvolta capitalismul în România?… Cică avem munți, avem peisaje și vom dezvolta cinematografia. Am avut impresia că sunt la Congresul Culturii și Educației Socialiste, pe vremuri”.

O ultimă întrebare, domnule Cristoiu. Am avut-o pe scenă pe cea mai tânără doamnă primar din partea PNL, însă nu l-am avut pe domnul Boloș, n-am avut-o pe doamna Deca cu reforma din Educație, nu l-am avut pe domnul Burduja. Iar astăzi s-a vorbit despre viitorul politicii din România, viitorul educației, viitorul sănătății. De ce nu au vorbit, de ce nu au luat cuvântul acești miniștri care, practic, sunt responsabili de ce s-a întâmplat în aceste domenii cheie în ultimii ani? 

„Cred că s-a mers pe o strategie și anume să aducă primari, președinți de consilii, pentru că sala e mult mai familiarizată cu ei decât cu doamna Deca. În plus, jumătate din miniștrii PNL sunt ai lui Iohannis și, din acest punct de vedere, nu vedeam cum să fie. Dar, în general, au lipsit, de exemplu, a lipsit Crin Antonescu. Ei trebuiau să facă înainte aceste lansări pe dracu-n patru și să-l facă pe Crin Antonescu, dacă tot a venit Valeriu Stoica, să vorbească. 

La liberale, în general, un balamuc, dar, de data aceasta, a fost, așa, un balamuc liberal”, a spus Ion Cristoiu, la Aleph News.

Mai multe despre ce s-a întâmplat astăzi la PNL aflăm mâine, de la ora 22, la Gândurile lui Cristoiu.

Citește și