• Ion Cristoiu: Mutarea prezidenţialelor în septembrie înseamnă că vor fi numai două luni de campanie. Vor să facă repede nişte alegeri, pe şest. Trebuie să fie puse la termen ca să dăm posibilitatea, inclusiv USR să se dezmeticească şi ca să discutăm. Una e să discuţi până în noiembrie, alta până în septembrie.
  • Ion Cristoiu: Se vede că Marcel Ciolacu se teme. E un dezastru pentru el dacă devine candidat. La el va fi sindromul Gabriela Firea. Gabriela Firea a pierdut deoarece candidatura ei a venit după anumite ezitări. Dl. Ciolacu trebuie să se decidă.
  • Ion Cristoiu: Ori merge până la capăt că nu e el candidatul, ori dacă vrea să fie el trebuie să se hotărască acum pentru că toate aceste şovăieli îl vor costa. Cred că visul lui Ciolacu ar fi să fie dl. Geoană candidat.

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, prin organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, actuala putere încearcă să obțină avantaje, ca și în cazul comasării localelor cu europarlamentarele, care a fost o adevărată crimă împotriva democrației.

„Cred că argumentul dlui Ciucă (să nu se organizeze alegeri prezidențiale în septembrie pentru că începe școala) este superficial. Aceste alegeri trebuie ținute la termen nu în septembrie. Noi am avut o crimă împotriva democrației pusă la cale de Marcel Ciolacu și de Nicolae Ciucă, mutarea alegerilor locale din septembrie în iunie. Nu atât comasarea, cât aducerea localelor în iunie a fost o forțare de către actuala putere a unor avantaje. E o chestie unică. Avem o putere și ea decide meciul. Alegerile sunt un meci.  Imaginati-vă că la București s-ar juca un meci cu o echipă din străinătate și noi spunem că terenul nu are 11 m. I-a avantajat această forțare, s-au modificat legi, s-a produs aberația că primarii care sunt în funcție rămân până în septembrie și va fi un dezastru pentru că ei vor cheltui toți banii știind că nu vor mai fi în funcție și în felul acesta au fost dezavantajate alte partide, ADU, USR”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu spune că alegerile prezidențiale trebuie să fie organizate la termen, în noiembrie-decembrie, pentru a fi dezbătute teme de interes și pentru a da posibilitatea și celorlalte partide să se reorganizeze după locale și europarlamentare.

Recomandări

UCRAINA CERE SCUT AERIAN CU SISTEME PATRIOT
TREI DIN USR VOR SĂ ÎȚI FIE PREȘEDINTE
CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI

„Acum încearcă un banditism și mă mir că sunt printre puținii care strig. Încearcă să pună prezidențialele în septembrie tot pentru avantaje. Mutarea prezidențialelor în septembrie înseamnă că vor fi numai două luni de campanie. Alegerile trebuie să fie la termen pentru că alegem președintele României. În două luni, ce să discuți? Putem face o listă ce trebuie să discutăm. Politica externă a României, poziția președintelui. Și ei ce vor? Cred că și Ciucă, pentru că joacă teatru. Vor să facă repede niște alegeri, pe șest. Trebuie să fie puse la termen ca să dăm posibilitatea, inclusiv USR să se dezmeticească și ca să discutăm. Una e să discuți până în noiembrie, alta până în septembrie. Nu există așa ceva”, a explicat publicistul.

„Șovăielile lui Ciolacu îl vor costa. Trebuie să se decidă”

Ion Cristoiu spune că ezitările liderului PSD, Marcel Ciolacu, de a candida la alegerile prezidențiale îl vor costa ca și pe Gabriela Firea, care a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei.

„Există o legendă că, din 2000, când a fost acel truc, cu Vadim în turul al II-lea, nu câștigă PSD prezidențialele. Eu mă îndoiesc. Nu am de unde să știu. Lucrurile s-au schimbat între timp, dar domnul Ciolacu ține cont de aceasta. Se vede că se teme. E un dezastru pentru el dacă devine candidat. La el va fi sindromul Gabriela Firea. Gabriela Firea a pierdut deoarece candidatura ei a venit după anumite ezitări. Dl. Ciolacu trebuie să se decidă. Ori merge până la capăt că nu e el candidatul, ori dacă vrea să fie el trebuie să se hotărască acum pentru că toate aceste șovăieli îl vor costa”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că visul lui Marcel Ciolacu ar fi să candideze Mircea Geoană din partea PSD, care, dacă va câștiga sau va pierde, nu-i va afecta poziția în partid.

„Cred că visul lui ar fi așa. Să fie dl. Geoană candidat și joacă cam așa. Pierde dl. Geoană nu e nicio problemă. Câștigă dl. Ciucă. Dacă ar câștiga, dl Geoană să știți că e o legendă că el și-ar putea permite, după parlamentare, chiar dacă câștigă PSD, să pună premier pe unul de la PNL. Nu-și va putea permite din acest punct de vedere. Însă va fi foarte greu pentru Ciolacu să explice de ce nu candidează el”, a susținut publicistul.

Citește și