Ion Cristoiu: Reindustrializarea ţării e o şmecherie a lui Ciolacu pentru atragerea nostalgicilor

Gândurile lui Cristoiu

Gândurile lui Cristoiu

Publicistul Ion Cristoiu critică planul premierului Marcel Ciolacu de reindustralizare a României pe care îl consideră o şmecherie, referendumul anunţat de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, etichetându-l drept o diversiune, precum şi modul greşit în care Maia Sandu a gestionat referendumul pro UE din R. Moldova.

Ion Cristoiu spune că reindustrializarea Românieii anunţată de premierul Ciolacu, candidatul PSD la Preşedinţie, este rupt de realitate, deoarece pentru reînvierea fabricilor de pe vremuri ar trebui îndeplinite mai multe condiţii.

“Dacă le luăm la rând, sunt numai prostii. Primul e un clişeu. Voi contribui la nivelul de trai. Cealaltă că vom avea autostrăzi. De ce să fie asta comandamentul lui? (…) Ce e aia reindustrializare? Şi aveţi în faţă unul care nu e un anticeauşist tâmpit (…) el spune că acolo unde au fost fabrici le refacem, da?(…) Hai să luăm un exemplu. Focşaniul a avut o fabrică de confecţii uriaşă. Ea s-a restrâns (…) ca să refaci fabrica aia de pe vremuri îţi trebuie următoarele condiţii: să aduci maşini, să găseşti forţă de muncă în zonă (…) materie primă şi după ce ai făcut cămăşile, ce dracu faci cu ele, unde le duci? Mi se pare o nebunie, e o jignire. Un plan ceauşist. E o smecherie. Această reindustrializare dă bine la nostalgici (…) o să zică <bă, a venit unul şi o să avem Semănătoarea, 23 August>. Nu o să avem nimic. Între timp alea au fost distruse”, a afirmat publicistul, luni seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Referendumul lui Nicuşor Dan, o diversiune

Ion Cristoiu mai spune că şi referendumul anunţat de primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, privind împărţirea banilor din taxe şi impozite, acordarea autorizaţiilor de construire în Capitală şi combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor este o acţiune inutilă, menită să ascundă temele importante într-o dezbatere prezidenţială.

“Este o modalitate diversionistă de a virusa campania electorală (…) crearea condiţiilor ca să nu se discute niciun moment despre ce va face preşedintele în materie de securitate, apărare, politică externă (…) este o acţiune absolut inutilă din punct de vedere practic pentru Nicuşor Dan pentru că referendumul e consultativ”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susţine că după alegeri nimeni nu se va mai obosi să dea legi pentru ca rezultatul referendumului lui Nicuşor Dan, dacă va fi valid, să fie pus în practică.

“Admiţând că se face şi admiţând că trece, transpunerea în practică a rezultatelor referendumului depinde de viitorul Parlament şi de viitorul Guvern.. A doua zi după alegeri, nu mai stă nici dracu cu gândul la referendumul lui Nicuşor Dan. Nu putem avea decât două combinaţii. Una este PSD cu un vot de 30% si el adună celelalte partide, inclusiv PNL sau e PNL cu un vot tot de 30% şi adună şi el. În momentul în care ai făcut majoritatea asta, care este idiotul ăla, şef de partid să discute în Parlament nişte legi să-I facă pe plac lui Nicuşor Dan? (…) Nici nu ştie ce-l aşteaptă după alegeri. Acum toţi îi zâmbesc”, a punctat publicistul.

Referendumul din R. Moldova, un dezastru

Cât priveşte referendumul organizat de Maia Sandu în R. Moldova, de modificare a Constituţiei pentru a stabili orientarea pro UE a ţării, Ion Cristoiu spune că rezultatul este un dezastru chiar din cauza preşedintei de peste Prut care nu a comunicat suficient pentru a-şi convinge conaţionalii să iasă la vot şi să spună DA.

“Problema este că Maia Sandu nu a înţeles nimic. Referendumul a fost un dezastru pentru că scopul lui nu a fost (…) să arate occidentalilor, care mai aveau îndoieli privind orientarea pro europeană, că 70% din poporul moldovean rup uşile (…) Principala cauză este ea pentru că integrarea europeană a unei ţări ca Moldova (…) dependentă încă de Rusia este un proces. Ea trebuia să se concentreze mai puţin pe hăituirea Opoziţiei şi mai mult pe un proces de comunicare, de convingere. La ora actuală este clar un eşec şi probabil la turul II al prezidenţialelor va avea grijă şi nu va mai pierde”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu este convins că Maia Sandu va câştiga turul al II-lea al prezidenţialelor din R. Moldova pentru că nu va mai repeta greşelile de la referendum şi este dorită şi de Moscova.

“Nu are cum să nu câştige. Pariez. A pierdut pentru că nu s-a gândit că pierde. Altfel lua măsuri. E o ţară în care poţi să faci orice (…) şi ruşii o vor pe ea. Pentru că va fi o preşedintă (…) slăbită prin referendum. Deci e clar pentru ruşi semnalul că moldovenii nu vor în UE şi că e o stare de spirit oricând favorabilă lor. Gândiţi-vă că aderarea presupune nişte sacrificii (…) în cazul ei, e interesul ruşilor a fost să fie la minim (…) Trebuia adormită cu acest insucces ca victorie (n.r. referendumul) şi dincoace (n.r. la prezidenţiale) să obţină cu greu peste 50%”, a explicat publicistul.

Exit mobile version