- Diplomați din SUA, UE, Turcia și țări arabe se întâlnesc vineri la Aqaba, Iordania
- Turcia și-a redeschis ambasada din Damasc, Siria, după 12 ani
- Armata rusă evacuează militarii din bazele din Siria
- Hamas nu oferă lista cu ostaticii ce vor fi eliberați într-un acord de încetare a focului
- Presa din Israel anunță un posibil acord de încetare a focului în Gaza
În urma evenimentelor recente din Orientul Mijlociu, Iordania găzduiște sâmbătă în orașul Aqaba diplomați americani, europeni, turci și reprezentanți ai țărilor arabe pentru discuții la nivel înalt despre viitorul Siriei. După înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat înainte Irakul și Turcia pentru a coordona un răspuns prompt la această situație.Statele Unite analizează scoaterea grupului Hayat Tahrir al-Sham – Organizația pentru Eliberarea Levantuluicondus de Abu Mohammed al-Jolani, de pe lista organizațiilor teroriste.
Ce drum va alege Siria?
Este o săptămână destul de ocupată și complicată pentru sirieni. Ieri, de exemplu, a avut loc o reuniune a țărilor puternice, industrializate și democratice, G7, sub formă de videoconferință. Se discută mult pe rețelele de socializare, iar imagini cu bazele rusești sunt distribuite. De exemplu, portul Tartus, de unde navele rusești s-au retras la 15-20 de kilometri. Ieri a fost o mare sărbătoare în Siria, cu participarea a zeci de mii de oameni care s-au bucurat de căderea regimului Assad.
Tot ieri, am văzut coloane de mașini militare rusești circulând din Damasc și Homs către coastele Mediteranei, unde Rusia încă deține două baze, la Tartus și la Tachiia, iar viitorul acestora rămâne un mare semn de întrebare. În cadrul reuniunii de ieri, liderii G7 au impus câteva condiții pentru noul guvern interimar al Siriei, și anume respectarea drepturilor omului, a drepturilor femeilor și a minorităților, pentru a primi ajutoare. Turcia este implicată destul de puternic.
De asemenea, a fost anunțată redeschiderea ambasadei din Damasc, care a fost închisă în 2012. Statele Unite și Uniunea Europeană sunt pregătite să sprijine guvernul sirian. După cum ai menționat și tu, gruparea HTS, considerată teroristă până acum, are pe capul liderului o recompensă de 10 milioane de dolari. Există discuții privind posibilitatea eliminării acestei grupări de pe lista organizațiilor teroriste, oferindu-le o șansă pentru o Siria liberă, dar, bineînțeles, sunt implicate mari puteri internaționale. Iranul și Rusia au ieșit destul de șifonate din acest conflict. Rusia, de exemplu, evacuează militari din Siria.
Nu se știe care va fi viitorul acestor baze. Iranul a retras toți militarii. În schimb, în Siria, mai sunt prezenți militari turci în nord, 900 de militari americani în vest, într-o operațiune de luptă împotriva organizației Statului Islamic, și mai nou, Israelul a ocupat o zonă tampon în sud-vestul țării, pe înălțimile Golan, pentru a transmite un mesaj clar grupurilor care au preluat puterea în Siria să nu atace Israelul. Deci, este o perioadă crucială și vitală pentru pacea în Orientul Mijlociu.